Zoeken

Spanje verwerft strategisch wapen tegen Marokkaanse Himars

26 april 2023 - 18:00 - Wereld

©

Spanje werkt aan de aanschaf van een Silam artillerie-raketsysteem met hoge mobiliteit om mogelijke aanvallen van Marokko tegen te gaan. Het koninkrijk heeft net de Amerikaanse Himars aangeschaft, die Spaanse steden als Sevilla en Granada kan bereiken. Maar het systeem zal pas over vijf jaar volledig operationeel zijn.

In een antwoord op een parlementaire vraag van Vox, ingezien door Infodefensa, meldt het Spaanse ministerie van Defensie dat "het systeem naar schatting in 2028 volledig operationeel zal zijn". Het departement onder leiding van Margarita Robles heeft dit tot een van zijn prioriteiten gemaakt sinds de terugtrekking van de raketwerpers van Teruel in 2011. Volgens een officieel document over het Force 35 project (programma om de strijdkrachten op het ambitieniveau te houden) zal elke brigade beschikken over "een stel meervoudige raketwerpers met een lange afstand van ongeveer 120 tot 130 km en een hoge mobiliteit".

Lees ook: Bewapening van Marokko blijft Spanje zorgen baren

Het leger benadrukt de sleutelrol die raketwerpers in toekomstige scenario’s zullen spelen, omdat ze een grote capaciteit hebben om alle soorten aanvallen tegen te gaan. Het ministerie van Defensie heeft dit jaar een begrotingslijn van 22 miljoen euro opgenomen voor de aankoop van een raket-lanceersysteem, als onderdeel van het speciale programma om het Spaanse leger op het ambitieniveau te houden, dat naar verwachting 290 miljoen euro zal kosten in de periode 2023-2028.

De doeltreffendheid van raketwerpers staat niet meer ter discussie. In Europa hebben Denemarken, en meer recent Nederland, de Israëlische PULS aangekocht, een systeem dat Marokko evenzeer interesseert als de HIMARS. Het Spaanse ministerie van Defensie vindt het heel belangrijk om de Spaanse industrie sterk te betrekken bij de vervaardiging van zijn raketwerper. Sinds eind vorig jaar bestudeert het departement aanbiedingen van de Spaanse bedrijven Expal (wordt verkocht aan het Duitse Rheinmetall), en Escribano voor de ontwikkeling van een raketwerper op basis van de Israëlische PULS in Spanje.

Lees ook: Marokko bij 10 grootste wapenimporteurs in MENA-regio

De bedrijven stellen een raketwerper voor met een bereik van 40 km dat oploopt tot 150 km met respectievelijk de Accular en Extra raketten en tot 300 km met de Predator Hawk. Escribano zou de mechanische, hydraulische en elektronische elementen maken en zorgen voor de integratie van gepantserde systemen. Dit staat in het industriële plan dat tijdens het laatste forum met legerbedrijven in Toledo werd gepresenteerd. Expal van zijn kant zou onderdelen, lanceerinrichtingen en munitie produceren. Het prototype zou binnen 18 maanden na de start van het programma beschikbaar kunnen zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team