Zoeken

België: sanctie leraar die naakte cartoon van profeet toonde vernietigd

15 april 2022 - 09:40 - Wereld

©

In een uitspraak van 17 maart heeft de Raad van State in België de sanctie tegen een leraar burgerschapsonderwijs van school 11 in Molenbeek, nietig verklaard. De man was door de gemeente Molenbeek, de inrichtende macht van de school, voor twee maanden ontslagen omdat hij een naakte cartoon van de profeet Mohamed had getoond aan 10-jarige leerlingen. Het incident vond plaats in oktober 2020.

De cartoon in kwestie is van Coco, een voormalig cartoonist van Charlie Hebdo. Het toont de profeet Mohamed knielend met zijn billen naar de lucht. Het obscene karakter van de scène was voor de gemeente aanleiding om destijds de docent te straffen. "Niemand heeft het recht om aan 10-jarige kinderen iemands geslachtsdeel te laten zien. Dat is de enige reden waarom een procedure wordt geopend", verklaarde de burgemeester van Molenbeek, Catherine Moureaux.

Lees ook: Nederland: 125.000 mensen tekenen petitie tegen beledigen profeet Mohammed

De gemeente heeft de leerkracht in december 2020 gehoord, alvorens te besluiten hem weer in haar scholen op te nemen, in ruil voor steun van de onderwijseenheid van de gemeente en de mobiele teams van de Federatie Wallonië-Brussel, schrijft Bx1.

De docent heeft tegen deze sanctie een beroep aangetekend bij de Raad van State, die hem in zijn arrest van 17 maart 2022, in het gelijk heeft gesteld. "Uit het administratieve dossier blijkt dat de aan verzoeker ten laste gelegde feiten zich hebben voorgedaan in de zeer specifieke context van de ontwikkeling en het onderwijs van een zeer controversieel onderwerp", aldus de Raad van State.

Lees ook: Leraar mag na Mohammed-cartoon terug les geven in België

De Raad van State heeft de besluiten van de gemeente daarom nietig verklaard en van de gemeente een betaling van 920 euro geëist, met name voor procedurele schadevergoedingen. De gemeente Molenbeek wenst geen commentaar te geven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team