Zoeken

Vrijhandelsovereenkomsten slecht voor Marokko

9 maart 2013 - 13:25 - Economie

©

De vrijhandelsovereenkomsten zijn een ramp voor Marokko. Zij vormen een bedreiging voor de soevereiniteit van de staat en de sociale stabiliteit. Dat zegt econoom Najib Akesbi.

Op een meeting van de Socialistische Eenheidspartij in de regio van Taza, haalde Najib Akesbi sterk uit tegen het Marokkaans economisch systeem.

Het Marokkaans handelstekort is nog nooit zo sterk opgelopen, met bijna 200 miljard dirham in 2012 (24% van het BBP). Toch, zegt hij, worden overeenkomsten die falen, nooit in twijfel getrokken omdat er geen verantwoordingsplicht geldt.

Ook meent hij dat het Marokkaans economische model leidt tot sociale-, regionale- en geslachtsongelijkheid. De landbouwsector, de industrie en de dienstensector zijn ouderwets en niet competitief nog productief.

Akesbi stelt dat ondanks een sterke stijging van de investeringen (+30%) in 2012, Marokko vorig jaar maar 1000 banen wist te creëren.

Najib Akesbi dringt daarom aan op sociale en economische hervormingen alsook een radicale wijziging van het politiek systeem, dat bijna alles in Marokko controleert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team