Zoeken

Marokkaanse economie is niet concurrerend

22 mei 2013 - 15:30 - Economie

©

De Marokkaanse economie is niet concurrerend genoeg. Een gebrek aan opleiding en slechte openbare diensten zijn hier de oorzaak van. Deze conclusies werden getrokken door onderzoeksafdeling van het Marokkaanse ministerie van Economie.

Ondanks de toetreding van Marokko tot de Wereldhandelsorganisatie, de vele vrijhandelsakkoorden en een reeks maatregelen om de export te verbeteren, blijft het land slecht presteren.

Om dit te verhelpen moet Marokko zijn menselijk kapitaal ontwikkelen, met name door meer technische- en beroepsopleidingen. Het onderzoek raadt ook een radicale hervorming van het onderwijssysteem aan.

De verbetering van het ondernemingsklimaat is een zoveelste voorwaarde om het concurrentievermogen van het land te ontwikkelen. De administratie moet worden gemoderniseerd en kleine- en middelgrote ondernemingen moeten gemakkelijker toegang hebben tot bankleningen.

Tot slot beveelt het onderzoek te investeren in de wetenschappelijk onderzoek en daarvoor ​​een beroep te doen op Marokkaanse experts in het buitenland.

In Marokko is de economische situatie alarmerend. Het handelstekort is van 44 miljard dirham in 2000, gestegen naar 201 miljard dirham vorig jaar, dus bijna vijf keer meer.

Bladna.nl