Zoeken

Marokko: gebaar van solidariteit verandert in nachtmerrie voor Franse vrouw

1 april 2024 - 08:00 - Wereld

©

Een vrouw uit het Franse Gers raakte in een onfortuinlijke situatie nadat ze haar vrachtwagen uitleende aan een hulporganisatie die humanitaire hulp wilde sturen naar Marokko. De vrachtwagen, met lading, staat al maanden vast in Tanger en de eigenares eist haar bezit terug. Ze dreigt met juridische stappen tegen de vereniging.

Fatima, woonachtig in een klein dorpje in Frankrijk, las online over de plannen van de Rabastens-vereniging om hulpgoederen te leveren na de aardbeving in Marokko. "Ik wilde graag helpen en bood mijn vrachtwagen aan," vertelt ze aan La Dépêche. De vrachtwagen zit echter vast in Tanger. "De douane weigert de lading te lossen en beweert dat ze niets met de inhoud kunnen doen," aldus Fatima. "Ondertussen bederven voedselproducten, zoals melkpoeder voor baby’s."

Lees ook: Vrachtwagen vol donaties uit Frankrijk geweigerd in Tanger

Fatima is woedend op de organisator van het konvooi. "Ik had vertrouwen in hen," zegt ze. Ze beschuldigt de vereniging ook van leugens tegenover donateurs over de distributie van de goederen. Fatima is vastberaden om aangifte te doen tegen de vereniging en heeft al contact gezocht met de burgemeester om een oplossing te vinden.

Lees ook: Aardbeving Marokko: vrijwilligers klagen over "baksheesh" in Tanger Med

Sofiane, voorzitter van de vereniging RBT 818 music, is niet te spreken over Fatima’s beschuldigingen. "Ze vervuilt ons leven," stelt hij. "We zijn inderdaad gestrand in Tanger en konden de hulpgoederen niet afleveren, maar we hebben nooit beweerd dat we dat wel gedaan hebben." Sofiane legt uit dat hij en andere leden van de vereniging naar Marokko reisden om een oplossing te zoeken met de douane. "Fatima ging mee en verbleef zelfs enkele dagen bij mijn tante met haar twee kinderen. Nadien moest ze terug naar Frankrijk, maar ze bleef nog enkele dagen om de vrachtwagen te regelen. We hebben haar zelfs een cheque gestuurd om de douaneboete te betalen, die ze heeft geind." Sofiane zegt klaar te staan om zich te verdedigen in de rechtbank indien nodig.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team