Zoeken

Heldhaftige daad: Moktar redt buren uit brandende flat

12 april 2024 - 10:00 - Wereld

©

Dankzij de moedige inspanningen van Moktar zijn maandagavond in het Franse Saint-Marcel-lès-Valence meerdere mensen gered uit een brandende flat. Moktar aarzelde niet om via de balkons te klimmen en buren, waaronder twee kinderen, in veiligheid te brengen.

"Ik sliep, mijn vrouw riep, ik ging naar buiten en zag de vlammen. Ik heb meteen iedereen uit mijn eigen huis gehaald," vertelt Moktar aan France 3. Hij hoorde de wanhopige kreten van zijn buren die door de rook ingesloten waren en besloot hen te helpen totdat de brandweer arriveerde.

Lees ook: Marokkaans kind redt in extremis moeder in Spanje

"De buren boven werden door de rook omsingeld, ze konden niet meer weg. Ik ben via de balkons van raam naar raam geklommen om twee kinderen, een moeder en een tienermeisje te redden." Moktar, die als behanger werkt, handelde zonder na te denken. "Het was zo angstaanjagend, maar het moest gebeuren," aldus de held. Hij beschrijft hoe hij hen hielp: "Als ik me aan een balkon vastklampte, zei ik ze dat ze zich aan me moesten vasthouden en dan lieten we ons langzaam naar beneden glijden." Ondertussen waarschuwde zijn vrouw de andere buren door op hun deuren te kloppen, wat verdere chaos voorkwam.

Lees ook: Marokkaanse held redt vrouw uit brandend huis in Murcia

De brandweer nam het over en redde de overige bewoners van de flat. Dinsdagochtend werd Moktar door de burgemeester gehuldigd voor zijn heldhaftige daad. "We hebben een drama voorkomen, de solidariteit tijdens de brand was enorm," aldus de burgemeester. Van de 50 geredde mensen werden er 26 met lichte rookvergiftiging naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak van de brand is mogelijk accidenteel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team