Zoeken

Marokkaanse influencer slachtoffer racistische aanval in Parijs

21 april 2024 - 20:00 - Wereld

©

Fatima Saidi, een 22-jarige Marokkaanse influencer die bijna 400.000 volgers heeft op Instagram en woonachtig is in Madrid, werd het slachtoffer van een racistische aanval tijdens haar eerste bezoek aan Parijs. Tijdens een wandeling in de buurt van de Eiffeltoren werd zij bespuugd door een jogger, een incident dat zij interpreteert als zowel racistisch als seksistisch.

Het incident vond plaats op woensdag 17 april in de Marinoni-straat in het 7e arrondissement van Parijs. "We waren aan het praten, mijn vriendin en ik, toen een jogger langs ons liep en mij bespuugde. Ik voelde het speeksel op mijn hijab", vertelt Fatima. Ze confronteerde de man in het Engels, vragend wat zijn probleem was, waarop hij reageerde met een obsceen gebaar en doorliep. Haar vriendin Tafat, die op dat moment een niqab droeg, bevestigde het verhaal en voelde dat de aanval ook voor haar was bedoeld.

Lees ook: Mourad met mes aangevallen door racist in Frankrijk (video)

Na het incident achtervolgde Fatima de jogger kort en filmde hem "voor het geval er iets zou gebeuren". Deze opname werd kortstondig gedeeld op haar Instagram-story en toont de man die nogmaals in haar richting spuugt, haar een obsceen gebaar toont en wegrent. Fatima diende vervolgens een klacht in bij de politie en verklaarde dat de man haar opzettelijk bespuugde vanwege haar hijab. Over de telefoon voegde ze toe dat dergelijk gedrag vaak gericht is op jonge vrouwen, en benoemde het als racisme en machismo.

Lees ook: Racistische uitspraken over Marokkanen: burgemeester Den Bosch gaat vrijuit

Fatima is inmiddels teruggekeerd naar Spanje, waar ze veel steunbetuigingen ontving van haar volgers. De gemeente Parijs, vertegenwoordigd door eerste adjunct Emmanuel Grégoire, veroordeelde het incident stellig. Hij benadrukte dat dit soort gedrag ingaat tegen de geest van tolerantie en openheid waar Parijs om bekend staat, en verklaarde de strijd tegen discriminatie als prioriteit voor het gemeentebestuur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team