Zoeken

VN uit kritiek op politiegeweld in Marokko

30 april 2020 - 18:00 - Marokko

©

De Verenigde Naties hebben hun bezorgdheid geuit over de nadelen van de lockdown vanwege de coronavirus epidemie in een vijftiental landen, waaronder Marokko.

Volgens een verklaring van de Mensenrechtenraad van de VN werden in deze landen honderdduizenden mensen gearresteerd en soms zelfs om het leven gebracht door de politie omdat ze zich niet aan de noodtoestand hadden gehouden.

Michelle Bachelet, hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, stelt in een verklaring dat "de noodtoestand niet als een wapen mag worden gebruikt door de regeringen om de oppositie te onderdrukken, de bevolking te controleren of een ambtstermijn te verlengen.".

De VN-raad is vooral bezorgd voor de situatie in Nigeria, Kenia, Zuid-Afrika, de Filipijnen, Sri Lanka, El Salvador, de Dominicaanse Republiek, Peru, Honduras, Jordanië, Marokko, Cambodja, Oezbekistan, Iran en Hongarije. In totaal hebben 80 landen in de wereld de noodtoestand afgekondigd. De Filipijnen voeren de lijst aan met ruim 120.000 arrestaties voor het schenden van de lockdown in de afgelopen dertig dagen.

Georgette Gagnon, operationeel directeur van de mensenrechtenraad van de VN, heeft het buitensporig geweld van de politie in een aantal landen tijdens de noodtoestand aan de kaak gesteld. Volgens haar is de lockdown in deze landen "toxisch" omdat het heeft geleid tot de arrestatie van tienduizenden mensen.

Verkrachtingen, politiegeweld, het gebruik van traangas, zwepen, waterkanonnen, wapens en corruptie komen volgens Gagnon vooral veel voor in landen zoals Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika, met als doel de bevolking te dwingen om de noodtoestand te respecteren. Duizenden klachten werden bij de VN ingediend en worden momenteel onderzocht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team