Zoeken

Verkiezingen 25 november: corruptie, laster en rellen

24 november 2011 - 21:00 - Marokko

©

De verkiezingscampagne voor 25 november is in volle gang in Marokko. In sommige regio’s zijn alle middelen toegestaan om stemmen te winnen. Zo werden tussen 12 en 21 november, vijftien klachten ingediend bij de rechtbank van Fez voor fraude tijdens de campagne.

Deze klachten hebben voornamelijk betrekking op de aankoop van stemmen, laster en diverse misdaden en werden zowel ingediend door politieke partijen, als privépersonen en vertegenwoordigers.

Een regionale cel werd door het Hof van beroep van Fez speciaal opgericht om een goed verloop van de verkiezingen te verzekeren.

Rellen tussen aanhangers van verschillende politieke formaties zijn courant in het land. De bloedigste vond dinsdag plaats in Khouribga tussen aanhangers van de lijsttrekker van Istiqlal en leden van andere partijen.

In Marrakech ondersteunen een regionaal secretaris, een MP en leden van de socialistische USFP allen een kandidaat van de Coalitie voor Democratie, waarvan USFP geen deel uitmaakt.

Het dagblad Assabah vertelt ons ook dat de lijsttrekker van de Partij van Vooruitgang en Socialisme (PPS) in Khouribga werd betrapt op electorale corruptie. De krant Attajdid (eigendom van PJD) hekelt van zijn kant het gebruik van geld om stemmen te kopen in het land.

De strijd is op zijn hoogtepunt tussen de Nationale groepering van onafhankelijken (RNI), ondersteund door "zijn" Coalitie voor Democratie, de Gerechtigheid en Ontwikkeling Partij (PJD), en de Democratische Koutla om een maximum stemmen te behalen.

Partijleiders verdedigen met hand en tand hun visie van de toekomstige Marokko als ze de verkiezingen winnen. De PJD, waarvan de leider Abdelillah Benkirane dinsdag in Marrakech verklaarde dat de tractor van PAM goed was voor de autosloperij, wordt winnend gegeven door zijn eigen leiders.

Salaheddine Mezouar van RNI zegt dat Marokko geen plaats heeft voor islamisten, een mening waarmee Benkirane niet akkoord is daar volgens hem de islamitische referentie de enige oplossing is voor het land.

Een harde strijd is aan de gang in het land waar het volk vrijdag naar de stembus moet om zijn toekomstige vertegenwoordigers te kiezen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team