Zoeken

Vastgoed: smeergeld weegt op Marokkaanse kopers

27 mei 2024 - 11:00 - Marokko

©

Parlementslid Loubna Sghiri van de partij PPS hekelt illegale praktijken en corruptie in de sociale woningbouw in Marokko. Volgens haar worden kopers van sociale woningen die officieel 250.000 dirham kosten, gedwongen om extra bedragen "onder de tafel" te betalen.

Loubna Sghiri baseert haar beschuldigingen op klachten van burgers in Casablanca en andere steden. Vastgoedontwikkelaars eisen van kopers extra bedragen onder het mom dat de appartementen "beter uitgerust" zijn, waardoor de uiteindelijke prijs tussen 310.000 en 350.000 dirham ligt. Tevens weigeren ze kopers financiering via de bank en eisen ze 80% van de prijs in contanten.

Lees ook: Luxe villa’s op Marokkaanse kust: corruptie en sloop

Het parlementslid voegt toe dat sommige kopers zelfs gedwongen worden 20.000 tot 30.000 dirham extra te betalen. Sghiri noemt deze praktijken onacceptabel en eist dat minister Fatima Zahra Mansouri van Huisvesting hiertegen ingrijpt.

Naast de illegale praktijken rondom de verkoopprijzen, beschuldigt Loubna Sghiri promotoren ook van het ontduiken van belastingen en het frauderen met subsidies. De door de staat toegekende subsidies, bedoeld om de aankoop van sociale woningen te stimuleren, zouden door de promotoren in eigen zak worden gestoken.

Lees ook: Corruptie: ‘witwasmarkt’ springlevend in Tanger

Loubna Sghiri roept op tot een harde aanpak van de "lobby’s van corruptie" die de staat en haar burgers beroven. Ze benadrukt dat tot nu toe 11.749 mensen van de 73.711 aanvragers voor directe woonhulp hebben kunnen profiteren. De meeste begunstigden komen uit de regio’s Fez-Meknes en Casablanca-Settat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team