Zoeken

Trump’s handelsoorlog: China vlucht naar Marokko

8 mei 2025 - 17:10 - Economie

©

De investeringen van Chinese producenten van energie, elektrische voertuigen en batterijen in Marokko zijn de afgelopen jaren explosief gestegen en hebben inmiddels de 10 miljard dollar bereikt.

Dit meldt de New York Times, eraan toevoegend dat tientallen Chinese autobedrijven zich in Marokko vestigen, waaronder batterijfabrikant Gotion High-tech. In 2023 sloot CNGR Advanced Material Co., een Chinese fabrikant van batterijcomponenten, een partnerschap met het Afrikaanse private investeringsfonds Al Mada om een industriële basis in Marokko te bouwen. Met een totale investering van meer dan 2 miljard dollar waren ze van plan om in 2025 te beginnen met de productie van batterijmaterialen op een nieuwe locatie in Jorf Lasfar, aan de Atlantische kust van Marokko.

Lees ook: Trump wil Chinese investeringen in Marokko beperken

In juli 2024 kondigden acht Chinese fabrikanten plannen aan om nieuwe fabrieken te bouwen voor de productie van onderdelen voor elektrische voertuigen in de buurt van Tanger en in industrieparken aan de Atlantische Oceaan. Deze investeringen zouden in aanmerking kunnen komen voor belastingvoordelen van 7500 dollar voor kopers van auto’s in de Verenigde Staten. Ze waren ook van plan hun investeringen uit te breiden naar andere landen die vrijhandelsovereenkomsten hebben met de Verenigde Staten, waaronder Zuid-Korea en Mexico. Deze Chinese strategie is ingevoerd sinds de Amerikaanse president Joe Biden de Inflation Reduction Act heeft ondertekend, een Amerikaanse wet van 430 miljard dollar die is ontworpen om klimaatverandering tegen te gaan.

Deze massale Chinese investeringen in Marokkaanse fabrieken zijn te verklaren doordat Marokko aan de poort van Europa en Afrika ligt en er de afgelopen twintig jaar een "industrieel ecosysteem voor de auto-industrie" heeft opgebouwd, aldus Alexandre Kateb, econoom en oprichter van Multipolarity Report, een strategisch adviesplatform. Het koninkrijk beschikt over een geavanceerd transportnetwerk, waaronder havens zoals Tanger Med, en aanzienlijke reserves aan fosfaat, dat wordt gebruikt bij de productie van autobatterijen. Het land is ook snel overgestapt op schone energie. Volgens Auto World Journal was Marokko in 2023 de grootste exporteur van auto’s naar de Europese Unie en overtrof het China, Japan en India.

Lees ook: Trump-taks: handelsoorlog jackpot voor Marokko?

Andere belangrijke troeven zijn dat Marokko een vrijhandelsovereenkomst heeft met de Europese Unie, die fungeert als knooppunt in een mondiaal handelssysteem, handelsbeperkingen en geopolitieke rivaliteiten. China zal echter niet lang van deze voordelen kunnen profiteren. In 2024 blokkeerde de regering-Biden Chinese elektrische voertuigen al door invoerrechten van 100% op te leggen, en de Europese Unie verhoogde haar invoerrechten op Chinese elektrische voertuigen tot 45%. Na zijn terugkeer in het Witte Huis verhoogde Donald Trump de invoerrechten op China tot 145%.

Bovendien is het niet uitgesloten dat de regering-Trump druk zal uitoefenen op Marokko – mogelijk door te dreigen de invoerrechten te verhogen – om een positie voor of tegen China in te nemen. Marokko "beschouwt China als een belangrijke partner", aldus Ahmed Aboudouh, onderzoeksmedewerker bij het Midden-Oosten en Noord-Afrika programma van Chatham House, maar het is zich "bewust van het risico" dat de Amerikaanse president hard kan optreden tegen landen die handel drijven met China.

Lees ook: Donald Trump legt invoerrechten op, Marokko ook getroffen

Sinds 2004 hebben Marokko en de Verenigde Staten een vrijhandelsovereenkomst, maar de regering-Trump legt een invoerrecht van 10% op Marokkaanse export op. Marokko is echter niet bedreigd door de extra invoerrechten die zijn opgelegd aan landen als Mexico, Vietnam en Thailand.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team