Zoeken

Toen Casablanca dé stad van de transseksuelen was

11 januari 2022 - 10:20 - Marokko

©

Casablanca was tijdens de Franse kolonisatie niet alleen bekend als de thuishaven van het grootste openlucht bordeel ter wereld, maar ook als een stad waar transseksuele operaties werden uitgevoerd tot groot geluk van transseksuelen. De stad dankt deze bekendheid aan Georges Burou, een in Frankrijk geboren verloskundige en gynaecoloog.

Bekende en minder bekende transseksuelen werden in de jaren 50 geopereerd in de Clinique du Parc in Casablanca. De operaties gebeurden onder de leiding van Georges Burou, een gynaecoloog en verloskundige die al eerder naam had gemaakt op het gebied van abortus. Hij voerde de eerste operatie uit op transseksuelen in 1956. "Ik begon deze specialiteit haast per ongeluk, omdat een mooie vrouw me kwam opzoeken. In feite, zoals ik later ontdekte, was het een man, een 23-jarige geluidstechnicus uit Casablanca, verkleed als vrouw, met mooie borsten verkregen door hormonale injecties. Hij heeft me over zijn problemen verteld omdat hij er diep van overtuigd was dat zijn lichaam als jongen een soort tragisch en onherroepelijk ongeluk van de natuur was," vertelde de in 1910 geboren Fransman aan Paris Match.

Lees ook: Casablanca, wereldhoofdstad van geslachtsverandering

"Met dit volkomen nieuwe probleem voor ogen heb ik enkele maanden lang mannelijke en vrouwelijke bekkens bestudeerd en hem bij mij thuis laten opnemen, in mijn praktijk die naast mijn kantoor en onder mijn flat ligt. De operatie duurde drie uur. De ’patiënt’ bracht een maand in revalidatie door. Ze was ongelooflijk gelukkig. Ik heb een echte vrouw van haar weten te maken, voegde hij eraan toe.

In een ruimte van de Clinique du Parc "bereidden we toekomstige patiënten mentaal voor op hun latere situatie als vrouw, leerden we hen hoe make-up te gebruiken om hun adamsappel te camoufleren, hoe te lopen als een vrouw...". Georges Burou verwierf al snel bekendheid in wat toen een nieuw vakgebied was, en zijn reputatie reikte tot ver buiten de grenzen van Marokko.

Lees ook: Geen tentoonstelling over Bousbir, grootste bordeel van Marokko

Beroemdheden die de operatie ondergingen waren onder meer Jacqueline Charlotte Dufresnoy, de vaudevillester uit het Parijse Carrousel die bekend stond onder haar artiestennaam Coccinelle, haar cabaretcollega Bambi, de Nederlandse kunstenares Colette Berends en de beroemdste transseksueel van Groot-Brittannië, April Ashley.

Halverwege de jaren zeventig had Georges Burou meer dan 800 operaties verricht. Dankzij deze successen is Casablanca een van de belangrijkste steden ter wereld voor chirurgie geworden. In 1987 kwam Georges Burou om het leven voor de kust van Casablanca, nadat zijn boot was gekapseisd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team