Zoeken

Geen tentoonstelling over Bousbir, grootste bordeel van Marokko

24 december 2021 - 17:40 - Marokko

©

De tentoonstelling over de wijk Bousbir, vroeger het grootste openluchtbordeel ter wereld, zou in december in de Villa des Arts in Casablanca worden gehouden, maar is "tot nader order" geannuleerd omwille van de coronamaatregelen. Maar de organisatoren, twee onderzoekers van de universiteit van Genève, zijn ervan overtuigd dat de annulering te maken heeft met de gevoeligheid van het onderwerp.

De tentoonstelling Bousbir, met beelden en verhalen van de voormalige voor prostitutie voorbehouden wijk in Casablanca, zal niet plaatsvinden. De expo werd geannuleerd vanwege coronamaatregelen. "We hebben daarna gevraagd wanneer de tentoonstelling wel open zou gaan. De Almada Stichting [die toebehoort aan een grote particuliere Marokkaanse holding, die voornamelijk eigendom is van de Marokkaanse koninklijke familie, ndvr] heeft ons toen gezegd dat het een situatie van overmacht betreft," vertelt Raphaël Pieroni, doctor in de geografie aan de universiteit van Genève, aan Le Temps. Wij hadden echter "alle nodige vergunningen aangevraagd en stonden in nauw contact met de stichting," legt hij uit. Volgens de academicus en zijn collega, Jean-François Staszak, professor aan de universiteit van Genève, die samen de tentoonstelling organiseren, ligt de gevoeligheid van het onderwerp aan de basis van de beslissing.

Lees ook: Autoriteiten verbieden "kamasutra-kunstwerk" op tentoonstelling in Tetouan (video)

De twee onderzoekers en hun Marokkaanse medewerkers betreuren de annulering. "Drie jaar geleden zei Emmanuel Macron in een toespraak dat kolonisatie een misdaad was tegen de menselijkheid. Ik had niet het gevoel dat ik tegen de stroom inging," zegt Jean-François Staszak. Ik dacht dat wij op een punt waren gekomen waar het een en ander kon worden gezegd, maar dat veronderstelde een politieke wil die noch bij de Marokkanen noch bij de Fransen aanwezig was. Bousbir werd in 1923 gebouwd door de Franse regering en was het grootste openluchtbordeel ter wereld. Er was veel vertier, restaurants, een bioscoop, erotische en pornografische voorstellingen. Toeristen gingen er naartoe omdat het een bezienswaardigheid was.

Lees ook: Tentoonstelling over Rifoorlog (video)

De wijk werd ontworpen om "te beantwoorden aan de verwachtingen van de westerlingen naar het beeld dat zij hadden van de Marokkaanse vrouw en van het Marokko van de Duizend-en-één-nacht", voegt Raphaël Pieroni eraan toe. Meer dan 12.000 vrouwen van gemiddeld 18 jaar oud woonden in Bousbir en werkten tot 1955 onder omstandigheden die leken op dwangarbeid. Sommigen werden daar opgesloten wegens schulden om de huur te betalen. "Ik wist dat er prostitutie bestond in Bousbir, maar dat had ik nooit gedacht. De omvang van de wijk alleen al is werkelijk monsterlijk", zegt Leyla Darrage, een Marokkaanse vrouw die de tentoonstelling mee vorm gaf. Ze heeft acht maanden besteed aan het maken van een maquette van de buurt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team