Zoeken

Onterechte terreurverdachte Adil Cherkaoui krijgt Canadese nationaliteit

2 augustus 2014 - 19:37 - Marokkanen in het buitenland

©

Adil Cherkaoui, Marokkaan die al jaren als terreurverdachte wordt beschouwd in Canada, heeft zijn strijd gewonnen. Het nam hem ruim een decennium lang om door de Canadese regering te worden erkend en de nationaliteit te verkrijgen.

Cherkaoui liet zelf eerder deze week weten dat hij de nationaliteit had gekregen. De autoriteiten, gecontacteerd door Radio Canada, weigerden de informatie echter te bevestigen onder het voorwendsel van de bescherming van persoonsgegevens.

"Door de wetten op de bescherming van persoonsgegevens, mogen we U geen details geven over individuele gevallen."

Adil Cherkaoui’s zaak loopt al meer dan 10 jaar. In mei 2003 werd hij voor het eerst gearresteerd op grond van een veiligheidscertificaat. Dat is een procedure die het verblijf verbiedt aan buitenlanders en de Canadese autoriteiten het recht geeft om hen naar hun land van herkomst terug te sturen wanneer zij ervan worden verdacht een ernstige bedreiging te vormen voor de veiligheid het land.

In die tijd werd Adil Cherkaoui verdacht van banden met Al Qaeda. Twee jaar later werd hij door een rechter van het Federale Hof onder voorwaarden vrijgelaten. Hij werd wel gedwongen om een elektronische band te dragen. Of hij met de terroristische organisatie heeft samengewerkt werd nooit bewezen.

Eind 2009, na de beëindiging van alle gerechtelijke procedures tegen hem, eiste Adil Cherkaoui officiële verontschuldigingen van de Canadese autoriteiten. Die heeft hij nog steeds niet gekregen.

Cherkaoui geeft zijn strijd niet op en vraagt een schadevergoeding. Twee jaar later, in 2011, valt hij de federale overheid aan en eist 26 miljoen Canadese dollar voor de vernederingen die hij 11 jaar lang heeft ondergaan. Deze zaak is nog gaande.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team