Zoeken

Adil Cherkaoui plande aanslagen in Frankrijk

13 augustus 2011 - 16:00 - Wereld

©

Adil Cherkaoui, Canadees van Marokkaanse afkomst ervan verdacht een voormalige terrorist te zijn en daarvoor 21 maanden gevangen gehouden zonder proces, heeft besloten een klacht in te dienen tegen de Canadese regering en vraagt 25 miljoen dollar aan schadevergoeding.

De man plande nochtans samen met een andere Canadees van Soedanese afkomst, Abousfian Abdelrazik, een bomaanslag op een Air France vlucht tussen Montreal en Parijs volgens de Canadese inlichtingendiensten. Zij baseren zich op een telefonisch gesprek dat plaatsvond tussen de twee terreurverdachten in 2000.

Volgens de Canadese krant "La Presse" van afgelopen vrijdag, werd het transcript van het telefoongesprek geheim geclassificeerd en was bedoeld voor het Canadese ministerie van Transport in 2004, dus vier jaar na het gesprek.

Tijdens dit gesprek zou Cherkaoui aan Abdelrazik hebben gezegd: "Ik heb een pen-vormige sleutelhanger, je weet wat het woord sleutelhanger betekent in het Arabisch, het is iets om je sleutels aan te hangen, iets heel puur. Gooi hem in het vliegtuig en het vliegtuig ontploft".

Adil Cherkaoui, vermoedelijke Al-Qaida slaper-agent, werd vrijgelaten in 2005 maar is nooit witgewassen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team