Zoeken

Tcharmil: nieuw verschijnsel van geweld in Casablanca

2 april 2014 - 22:18 - Gemeenschap

©

In Casablanca zorgen jonge criminelen sinds enkele weken voor angst onder de bevolking, door foto’s op Facebook te plaatsen van zichzelf met messen, sabels, zwaarden en hun buiten. Het verschijnsel wordt in Marokko ’Tcharmil’ genoemd.

Dinsdag werd één van de oprichters van een Facebookpagina gewijd aan tcharmil, in Casablanca gearresteerd. Het woord tcharmil is afgeleid van ’charmoula’, een mengsel van kruiden en specerijen gebruikt in de Marokkaanse keuken.

Het verschijnsel krijgt veel aandacht in de media. Een politieverantwoordelijke uit Casablanca vertelde ons dat zelfs Interpol zich met de zaak heeft bemoeid door aan Facebook te vragen alle verdachte pagina’s te blokkeren.

"Het gaat niet om criminele bendes die een bedreiging vormen voor de openbare orde in de economische metropool. Burgers werden ten onrechte geterroriseerd door deze beelden", aldus de politieverantwoordelijke.

Foto van een jongeman uit Casablanca met een zwaard en een fles alcohol

Het gaat in werkelijkheid om enkele jonge mensen die pochen met hun dure spullen om indruk te maken op de meisjes en niet om burgers bang te maken. Dat is in ieder geval wat één van deze mcharmline aan de media vertelde tijdens een persconferentie op een politiebureau in Casablanca.

Sommige foto’s werden volgens hem gestolen en gefotoshopt om er wapens, geld en drugs aan toe te voegen, en de jongeren op de foto’s te doen voorkomen als criminelen.

Het politieonderzoek leidde tot de arrestatie van zes mcharmline. Het gaat hier volgens de politie enkel om jongeren op zoek naar aandacht en niet om zware criminelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team