Zoeken

Taghi laat brieven publiceren die hij naar moordenaar van Theo van Gogh stuurde

27 september 2022 - 07:00 - Wereld

©

Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-moordproces, heeft vijf brieven gepubliceerd die gericht zijn naar Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. In een verklaring bij de brieven, die op de website staan van zijn advocaat, meldt Taghi dat ze vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught naar Mohammed B. zijn gestuurd.

Taghi reageert met zijn publicatie op berichtgeving van De Telegraaf. De krant schreef dat er signalen zijn dat prinses Amalia het doelwit zou zijn van de ’Mocro-maffia’, en dat Taghi en B. elkaar vaak brieven schrijven met Koranverzen. Volgens de krant zouden er mogelijk gecodeerde boodschappen in de brieven staan, maar minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid kan de berichten over een vermeende dreiging ’bevestigen noch ontkennen’. Ondertussen wordt er volgens Taghi het beeld geschetst van een levensgevaarlijke cocktail. "Namelijk dat van een moslimextremist die communiceert met een kopstuk van de ’zogenaamde’ Mocro-maffia. Over de motieven van Justitie om via De Telegraaf dit fictieve beeld van dreiging te schetsen kan ik alleen maar gissen" schrijft hij op de website van het kantoor van Weski.

Lees ook: Advocaat Taghi: plannen om Amalia te vermoorden absurd

Taghi zegt ook dat hij Mohammed B. nooit persoonlijk heeft ontmoet. Ondanks het feit dat ze beiden gedetineerd zijn in de EBI, zouden ze volledig gescheiden van elkaar leven. Tegen Ridouan Taghi is een levenslange gevangenisstraf geëist vanwege verschillende liquidaties en voorbereidingen daarop. B. zit een levenslange celstraf uit voor de moord op cineast en columnist Theo van Gogh in 2004. B. zou anderhalf jaar lang wel het ontbijt en het avondeten van Taghi voorbereid hebben. "De maaltijden werden iedere dag in de keuken bereid en door een bewaarder naar mijn cel gebracht. Er is op geen enkele wijze sprake geweest van vrijelijke onderlinge communicatie of ontmoetingen", aldus Taghi.

Lees ook: Ridouan Taghi vraagt vrijspraak

De Mocro Maffia-kopstuk zegt dat hij B. pas na zijn overplaatsing begon te schrijven. Het hoofdonderwerp van de briefwisseling gaat over "onze gedeelde interesse in de islam". De brieven zijn hoofdzakelijk in het Nederlands en de stukjes in het Arabisch betreffen koranverzen. Daarnaast worden de boeken die hij mag lezen "stuk voor stuk gescreend" door het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Er is dus geen sprake van het uitwisselen van fundamentalistische teksten". De brieven gaan grotendeels over een groei in zijn geloof, waarbij hij ook citeert uit de koran. "Ik ben Allah super dankbaar dat-ie mij deze kans heeft gegeven om hier te zijn en mij te leiden naar de juiste pad." In de brieven heeft Taghi het ook nog over de gezondheidsproblemen die hij ervaart, dat hij nauwelijks Marokkaans mag spreken met zijn familie en dat iedereen in de gevangenis anoniem is, behalve de bewaarders. Verder informeert hij hoe het gaat met B.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team