Zoeken

Lichte straf voor vrouw die kleine Bilal doodde in België

27 juli 2023 - 10:00 - Wereld

©

De politierechtbank van Maaseik in België heeft een vrouw veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en acht maanden rijverbod voor het doodrijden van Bilal Ben Omar, een 11-jarige Marokkaanse jongen, op 19 mei 2021 in Maasmechelen. De jongen overleed enkele dagen na het ongeval in het ziekenhuis.

De vrouw reed Bilal aan toen de hij met zijn fiets op een rotonde in Maasmechelen reed. De veertiger sleepte de jongen, die onder haar auto vastzat, nog enkele meters mee voordat ze stopte. Een verpleegkundige die getuige was van de aanrijding verleende de eerste zorg aan Bilal voordat de hulpdiensten arriveerden en hem naar het ziekenhuis brachten. Het kind stierf vijf dagen later aan zijn verwondingen.

Lees ook: Celstraf voor doodrijden jonge Adam in Frankrijk

Volgens het onderzoek had de vrouw geen voorrang verleend en was ze vergeten te remmen toen ze de rotonde naderde met een snelheid van 20 km/u. "Ze reed met een constante snelheid over de rotonde," zeggen getuigen. Het onderzoek onthulde ook dat de verdachte een aanzienlijke hoeveelheid Ritalin in haar bloed had. Tijdens haar proces beweerde de vrouw dat ze die dag geen drugs had gebruikt en dat het residu van het vorige weekend was.

"Het rijgedrag van beklaagde was uitermate roekeloos en heeft tot het ongeval met dodelijke afloop geleid. Bovendien was zij onder invloed van verdovende middelen. De verantwoordelijkheid van beklaagde voor dit dramatische ongeval is dan ook verpletterend. Een voorzichtig oplettend bestuurder had de fietser opgemerkt en hem voorrang verleend. Indien beklaagde dit had gedaan, dan was het ongeval niet gebeurd", aldus de rechtbank.

Lees ook: Youssef vier jaar cel in voor doodrijden voetganger in Brussel

Rekening houdend met haar blanco strafblad, veroordeelde de rechtbank de vrouw tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 3200 euro, evenals tot de betaling van meer dan 57.000 euro aan schadevergoeding aan de familie van Bilal. Ze kreeg ook een rijverbod van acht maanden en moet haar rijbewijs opnieuw halen. De veroordeelde zal daarnaast een medisch en psychologisch onderzoek ondergaan. De proceskosten van meer dan 2000 euro zijn voor haar rekening.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team