Zoeken

Belg verwoest door eenzaamheid in Marokkaanse gevangenis

10 september 2023 - 17:00 - Marokko

©

Na twee jaar detentie in een Marokkaanse gevangenis is er eindelijk een lichtpuntje aan de horizon voor de Belg Marc Moerman. Het Hof van Cassatie in Marokko heeft een eerdere veroordeling voor vermeende verkrachting van zijn zoontje en stiefkinderen ongeldig verklaard. Moerman krijgt een nieuw proces.

De problemen begonnen in 2020 toen de nu 59-jarige Marc Moerman’s relatie met zijn Marokkaanse vrouw Samira S. stukliep. Samira S. beschuldigde Moerman van seksueel misbruik van hun zoontje en haar twee andere kinderen. Nadat een wetsdokter geen bewijs voor misbruik vond en Moerman tijdelijk het ouderlijk gezag kreeg toegewezen, vluchtte Samira S. met hun zoon naar Marokko. Toen Moerman eind 2021 naar het koninkrijk reisde om zijn zoon terug te halen, werd hij daar opgepakt op basis van nieuwe beschuldigingen van zijn ex-vrouw.

Lees ook: Belg in Marokko cel in na poging om ontvoerd zoontje terug te halen

De zaak nam een verdere wending toen de Marokkaanse rechtbank Moerman tot drie jaar cel veroordeelde. Zijn straf werd in beroep verhoogd tot acht jaar op grond van vermeende verkrachting. Het Marokkaanse Hof van Cassatie heeft deze uitspraak nu vernietigd omdat deze "niet behoorlijk was gemotiveerd" en gebaseerd was op "leugenachtige verklaringen", aldus advocaat Joris Van Maele.

Een nieuw proces zal worden gehouden, hoewel er nog geen exacte datum is vastgesteld. "Uiteraard zullen we voluit voor de vrijspraak gaan," zegt Van Maele. De familie van Moerman, die vertelt dat de Belg in de gevangenis onder een zeer streng regime leeft, is hoopvol. "Eindelijk hebben we opnieuw hoop," zegt zijn zus aan KW.

Lees ook: Belg in Marokkaanse gevangenis na valstrik van ex-vrouw

Ondertussen werd Samira S. door een Belgische rechtbank veroordeeld tot een jaar effectieve celstraf voor het schenden van de omgangsregeling. Hoewel ze in beroep ging vanuit Marokko, werd haar celstraf bevestigd. Het nieuwe proces in Marokko zal dus ook in deze context plaatsvinden.

Bladna.nl