Zoeken

Marokkaanse notarissen gaan oorsprong geld controleren

26 december 2023 - 17:30 - Marokko

©

Marokkaanse notarissen hebben besloten een actieve rol te spelen in de strijd tegen het witwassen van geld in de vastgoedsector.

Na hun algemene vergadering in Marrakech onder voorzitterschap van Hicham Sabiry, heeft de Nationale Raad van de Orde van Notarissen van Marokko aangekondigd dat zij zich zullen inzetten voor de maatregelen die door de autoriteiten zijn genomen om geld witwassen in de vastgoedsector tegen te gaan. Dit omvat onder meer het melden van verdachte transacties, schrijft Challenge.

Lees ook: Woning kopen in Marokko: notarissen verlagen prijzen

Notarissen zijn onderworpen aan de verplichtingen om witwassen tegen te gaan volgens het decreet van de minister van Huisvesting, Stedelijke Ontwikkeling en Stedelijk Beleid, Fatima Zahra Mansouri, dat notarissen en makelaars verplicht om gevallen van witwassen te melden, in overeenstemming met wet 05-43.Dit decreet legt maatregelen op om de waakzaamheid te vergroten over klanten en vastgoedtransacties. Het verbiedt het handelen met anonieme personen of fictieve bedrijven en vereist het verzamelen en verifiëren van informatie over personen voordat hun transacties worden verwerkt.

Naast deze aankondiging hebben de notarissen opgeroepen tot een hervorming van wet 32.09 die het notarisberoep regelt en om deze te verdedigen bij alle publieke en wetgevende autoriteiten. Ze hebben ook gepleit voor een versnelling van de digitale transitie van het notarisberoep met alle betrokkenen bij transacties, waaronder banken en landregisters, en de implementatie van elektronische handtekeningen.

Lees ook: Marokkaanse notarissen, advocaten en adouls bestraft voor witwassen

Verder hebben ze een aanpak van goed bestuur bepleit om de creativiteit van het beroep in evenwicht te brengen met het waarborgen van de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid. Ze benadrukken ook de noodzaak om notarissen wettelijk en gerechtelijk te beschermen, hun waardigheid te behouden en de continuïteit van hun missies te waarborgen, maar ook om mechanismen te ontwikkelen om het notariële werk te unificeren en te vereenvoudigen, de relaties met administraties te vergemakkelijken en alle nodige garanties te bieden aan partijen die met de notariële instelling handelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team