Zoeken

Spanje: extreemrechts valt Marokkaanse minderjarigen aan

26 april 2021 - 16:20 - Wereld

©

Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen ontvangen maandelijks een bedrag dat meer dan tienmaal zo hoog is als het pensioen van een oudere. Dat staat te lezen op een verkiezingsposter van de ultranationalistische partij Vox, de derde politieke formatie in Spanje sinds de parlementsverkiezingen van 2019. Op dit moment voeren ze een campagne voor de regionale verkiezingen van 4 mei die voor veel onrust zorgt in de hoofdstad.

De poster van de extreemrechtse partij, is te zien op de muren van een treinstation en in de buitenwijken van Madrid, meldt AFP. Naast een vrouw van gevorderde leeftijd met wit haar die er niet al te goed uitziet, staat er op de affiche ook een jonge man met een hoofdtooi op, zijn mond verborgen onder een sjaal en pixelige ogen. Met tussen hen in een opvallende boodschap: "Een Mena (alleenstaande minderjarige vreemdeling) 4700 euro per maand, je grootmoeder 426 euro pensioen per maand". Niet-begeleide minderjarige migranten zijn één van de belangrijkste campagnethema’s van Vox. De leiders van de partij beschuldigen hen voortdurend van diefstal of aanranding.

De poster heeft een lawine van reacties teweeggebracht. Het is "een aanval op de meest kwetsbare kinderen van ons land", aldus de minister van Sociale Rechten, Ione Belarra. In een gezamenlijke verklaring noemen de NGO’s Caritas, Unicef en Save the Children het een politieke "instrumentalisering". Bovendien hebben de linkse regering van Pedro Sánchez en verscheidene burgers de zaak aanhangig gemaakt bij het Openbaar Ministerie van Madrid, dat woensdag een onderzoek heeft geopend wegens aanzetten tot haat, aldus dezelfde bron.

Zelfs Isabel Díaz Ayuso van de behoudensgezinde Partido Popular en sinds augustus 2019 presidente van de autonome gemeenschap Madrid dankzij stemmen van Vox en kandidaat voor herverkiezing, stak haar verontwaardiging niet onder stoelen of banken, en verklaarde woensdag dat wat Vox op dit affiche zegt "niet waar" en "irrelevant" is. Zij staat onder zware druk om zich te distantiëren van een eventuele alliantie met de partij na de verkiezingen, indien zij daartoe haar toevlucht moet nemen om haar herverkiezing te verzekeren.

"Dat niet-begeleide minderjarigen zo’n bedrag kunnen krijgen klopt niet!", reageerden door AFP gecontacteerde regionale autoriteiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team