Zoeken

Spanje: quotum van Marokkaanse seizoenarbeiders verlaagd

30 november 2020 - 11:40 - Wereld

©

Het quotum van Marokkaans seizoenarbeiders voor het Spaanse landbouwseizoen 2020-2021, is met 30% van verlaagd. Het gaat om vrouwen die tijdens het vorige seizoen al waren aangenomen om te gaan werken in de groente- en fruitoogst. Door de sluiting van de Marokkaanse grenzen vanwege de uitbraak van het coronavirus, kunnen deze vrouwen dit jaar niet afreizen naar Spanje.

Dit jaar zal 30% van de 7000 vrouwen die vorig jaar voor het seizoenswerk waren geselecteerd, in Marokko moeten blijven. Dit heeft de Spaanse landbouworganisatie Asaja-Huelva in een verklaring laten weten. Het inkrimpen van het personeelsbestand heeft niet alleen gevolgen voor Asaja-Huelva, maar ook voor de rest van de landbouworganisaties.

Alle nodige voorbereidingen voor de volgende oogst zijn al getroffen, alleen een nieuwe golf van corona-besmettingen zou het begin van de oogst nog kunnen vertragen. De Spaanse groente- en fruitteelt is goed voor 100.000 directe en indirecte banen.

Er worden ongeveer 80.000 veldwerkers gerekruteerd, waaronder ongeveer 65.000 vrouwen. Het merendeel van deze groep is afkomstig uit landen in Oost-Europa en Afrika. De rest van het personeelsbestand wordt geworven via de Andalusische dienst voor arbeidsvoorziening en de Spaanse Publieke Dienst voor Staatsarbeid SEPES.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team