30 november 2020 - 11:40 - Wereld
Het quotum van Marokkaans seizoenarbeiders voor het Spaanse landbouwseizoen 2020-2021, is met 30% van verlaagd. Het gaat om vrouwen die tijdens het vorige seizoen al waren aangenomen om te gaan werken in de groente- en fruitoogst. Door de sluiting van de Marokkaanse grenzen vanwege de uitbraak van het coronavirus, kunnen deze vrouwen dit jaar niet afreizen naar Spanje.
Dit jaar zal 30% van de 7000 vrouwen die vorig jaar voor het seizoenswerk waren geselecteerd, in Marokko moeten blijven. Dit heeft de Spaanse landbouworganisatie Asaja-Huelva in een verklaring laten weten. Het inkrimpen van het personeelsbestand heeft niet alleen gevolgen voor Asaja-Huelva, maar ook voor de rest van de landbouworganisaties.
Alle nodige voorbereidingen voor de volgende oogst zijn al getroffen, alleen een nieuwe golf van corona-besmettingen zou het begin van de oogst nog kunnen vertragen. De Spaanse groente- en fruitteelt is goed voor 100.000 directe en indirecte banen.
Er worden ongeveer 80.000 veldwerkers gerekruteerd, waaronder ongeveer 65.000 vrouwen. Het merendeel van deze groep is afkomstig uit landen in Oost-Europa en Afrika. De rest van het personeelsbestand wordt geworven via de Andalusische dienst voor arbeidsvoorziening en de Spaanse Publieke Dienst voor Staatsarbeid SEPES.
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Racisme in België live op televisie onthuld
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval
Spaans dorp daagt Chefchaouen uit
Marokkanen betrapt met tienduizenden euro’s in auto bij grens