Zoeken

15 jaar cel voor Marokkanen die Jihad willen voeren

16 september 2014 - 23:13 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Justitie belooft strenge sancties tegen Marokkanen die naar Syrië of Irak reizen voor de Jihad. De terrorismewetgeving van 2003 wordt strakker en gedetailleerder.

De hervorming van de terrorismewetgeving, die in allerijl was aangenomen na de terreuraanslagen van Casablanca in mei 2003, wordt in de komende weken door minister van Justitie Mustapha Ramid voorgelegd.

Ieder die, alleen of in groep, organisaties, bendes of terroristische groeperingen wil aansluiten, zal volgens de nieuwe wet worden vervolgd. Er wordt bovendien niet enkel rekening gehouden met terreurdaden tegen de belangen van Marokko of zijn onderdanen.

Volgens de nieuwe tekst riskeert elke Marokkaan die zich naar Syrië, Irak of een ander conflictland begeeft om er de Jihad te verrichten, een gevangenisstraf van 15 jaar en een boete die kan oplopen tot 5 000 000 dirham. Een ander nieuwigheid is dat buitenlandse terreurverdachten ook in Marokko kunnen worden berecht.

Als de nieuwe wet wordt aangenomen, zal de terugkeer van Marokkaanse strijders in Syrië en Irak nog moeilijker worden. Tientallen van hen hadden korte tijd geleden de wens geuit om naar Marokko terug te keren tegen de belofte dat ze niet zouden worden vervolgd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team