Zoeken

Reactie Duitsland op terugroeping Marokkaanse ambassadeur

10 mei 2021 - 16:20 - Wereld

©

De crisis tussen Marokko en Duitsland zwelt aan. De Duitse regering heeft gereageerd op de terugroeping van de Marokkaanse ambassadeur in Berlijn.

Volgens bronnen van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, werd de Duitse regering "verrast door het terugroepen van de Marokkaanse ambassadeur in Berlijn voor overleg en vroeg om uitleg", meldt Europa Press. Berlijn "begrijpt de verwijten aan zijn adres niet," voegen dezelfde bronnen eraan toe. Het land van Angela Merkel zet zich volgens hen ook in om "deze diplomatieke crisis constructief op te lossen".

Donderdag heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het Buitenland een verklaring afgelegd waarin werd aangekondigd dat de ambassadeur van het koninkrijk voor overleg uit Berlijn was teruggeroepen. "De Bondsrepubliek Duitsland heeft de vijandige handelingen en acties tegen de hoogste belangen van het koninkrijk Marokko verveelvoudigd", leest men in de verklaring. Marokko verwijt Duitsland zijn "negatieve houding" ten aanzien van de Sahara-kwestie, alsmede zijn "voortdurende vastberadenheid om de regionale rol van het koninkrijk te bestrijden, met name in de Libische kwestie".

Begin maart stuurde Nasser Bourita, hoofd van de Marokkaanse diplomatie, een officiële brief aan het hoofd en de leden van de regering, waarin hij hen opriep "elk contact, interactie of actie op te schorten met de Duitse ambassade in Rabat als met Duitse samenwerkingsorganen en politieke stichtingen, vanwege de diepe misverstanden met de Bondsrepubliek Duitsland over de fundamentele kwesties van het koninkrijk". Sindsdien zijn de betrekkingen tussen de twee landen gespannen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team