Zoeken

Spanje: familie van jonge Khalid (18) wil gerechtigheid

5 mei 2021 - 18:20 - Wereld

©

De familie van de alleenstaande minderjarige asielzoeker Khalid Mouamou, die dood werd aangetroffen in een opvangcentrum voor jeugdige criminelen in Guipúzco (Baskenland), wil een juridische procedure starten als uit de autopsie van de 18-jarige blijkt dat hij het slachtoffer is geweest van mishandeling.

Volgens de lezing van het ministerie van Gelijkheid en Sociaal Beleid heeft Khalid op 21 april zelfmoord gepleegd in zijn kamer in het opvangcentrum in Guipúzcoa. Volgens de zus van de 18-jarige, Gihane, heeft haar broer zelfmoord gepleegd omdat hij stelselmatig werd mishandeld. "We wachten op de autopsie, als blijkt dat hij lichamelijk letsel heeft opgelopen, zullen we juridische stappen ondernemen", vertelt ze aan de Spaanse krant El Español.

"Mijn broer is meer dan tweeënhalf jaar geleden naar Spanje geëmigreerd. Hij verbleef in Algeciras, daarna in centra in Murcia, Barcelona en Baskenland", zegt Gihane. Omdat hij als minderjarige alleen in Spanje verbleef besloot de provinciale raad om Khalid onder te brengen in een opvangcentrum en kreeg hij begeleiding in de zoektocht naar een baan. Dit traject werd echter abrupt afgebroken toen Khalid voor de rechter moest verschijnen voor het plegen van een ernstig misdrijf. De jeugdrechter oordeelde in 2019 dat de jonge Marokkaan zijn straf uit moest zitten in het jeugddetentiecentrum Ibaiondo, een jeugdgevangenis met een zwaar regime.

Khalid zou uiteindelijk een jaar doorbrengen in Ibaiondo. Volgens zijn zus kreeg hij dat jaar veel steun van zijn familie via de imam van de stad Fuente Álamo. “Ze vroegen me om de jongen te bezoeken om te zien hoe het met hem ging. Ik ging er twee keer heen, bracht hem kleren en eten, vond hem lichamelijk goed en hij klaagde nergens over. Hij vertelde me dat hij timmerwerk deed en schoonmaaklessen volgde”, vertelt de imam aan het Spaanse dagblad.

De jeugdrechter besloot in december 2020 dat Khalid wegens goed gedrag mocht worden overgeplaatst naar het opvangcentrum in Guipúzcoa. Daar kwam hij terecht in een kleine opvanglocatie die hij deelde met drie andere jongens. Een team van waarnemers, psychologen en sociaal werkers ontfermde zich over de zorg en het welzijn van de vier jongens. "Mijn broer begon activiteiten te doen en veel te sporten: zwemmen, boksen, voetbal", vertelt de zus van Khalid. Volgens Gihane was haar broer vlak voor zijn dood juist opgewekt en was hij begonnen aan de procedure om een verblijfsvergunning aan te vragen.

Worstel jij met zelfmoordgedachten of maak jij je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat anoniem via www.113.nl

Bladna.nl