Zoeken

Spanje: Duitse ambassadeur brengt omstreden bezoek aan Melilla

28 november 2021 - 12:40 - Wereld

©

De Duitse ambassadeur in Spanje heeft donderdag een bezoek gebracht aan de autonome stad Melilla. Het bezoek zou deel uitmaken van de veiligheidssamenwerking, maar werd niet goed ontvangen door meerdere waarnemers, met name Marokkanen.

Ambassadeur Wolfgang Dold stond aan het hoofd van een delegatie diplomaten van zijn land, waaronder een consul en een ambtenaar van de inlichtingendiensten, die een ontmoeting hadden met de leiding van de Guardia Civil en de Nationale Politie van Melilla. Ze brachten ook een bezoek aan regeringsafgevaardigde Sabrina Moh, aldus Spaanse media.

Lees ook: Diplomatieke crisis met Duitsland kost Marokko 1,4 miljard euro

Officieel besprak Dold met zijn Spaanse gesprekspartners kwesties met betrekking tot "de sluiting van de grenzen tussen Spanje en Marokko naar aanleiding van de coronapandemie en de samenwerking tussen de Spaanse en Marokkaanse veiligheidsdiensten op het gebied van de veiligheid".

Maar het bezoek van de diplomaat werd met name aan Marokkaanse zijde slecht opgevat. Sommigen zien het zelfs, gezien de context en de timing, als een provocatie. De aanwezigheid van de Duitse ambassadeur in Melilla viel immers samen met het bezoek van de Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, aan Marokko.

Lees ook: Spanning tussen Marokko en Duitsland escaleert

Duitsland heeft in december vorig jaar ook een vergadering van de VN-Veiligheidsraad bijeengeroepen met een verzoek om de erkenning van het Marokkaanse karakter van de Sahara door de regering Trump te bespreken.

Al deze elementen brengen bepaalde waarnemers ertoe te vermoeden dat Berlijn een provocerende houding aanneemt en niet bereid is om de samenwerking met Rabat te herstellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team