Zoeken

Spanje beveelt uitwijzing invloedrijke Marokkaan

13 augustus 2022 - 15:00 - Wereld

©

De Spaanse rechterlijke macht heeft de uitwijzing bevolen van Mohamed Said, een leider van de islamitische gemeenschap in Tarragona. Zijn uitwijzing is gebaseerd op het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Hij wordt beschuldigd van jihadistische indoctrinatie.

De 40-jarige Mohamed Said woont al 30 jaar in Tarragona. Afgelopen woensdag kreeg hij een uitwijzingsbevel van de politie wegens het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. De Marokkaan wordt ervan beschuldigd aan jihadistische indoctrinatie te hebben meegewerkt in zijn gemeenschap. Hij wordt er tevens van beschuldigd " te hebben geprobeerd via politieke weg de Spaanse staat en zijn instellingen te destabiliseren". De politie beschouwt hem als één van de "voornaamste referentiepunten van het orthodoxe salafisme in Spanje", aldus El Pais.

Lees ook: Jonge Marokkaan ontsnapt aan uitzetting in VS

Mohamed Said kwam met zijn ouders uit Larache in Marokko naar Reus toen hij nog maar 10 jaar oud was. Vandaag is hij getrouwd, vader van drie kinderen en heeft hij een vaste baan. Vijf jaar lang was hij de woordvoerder van de As-Sunnah moskee in Reus, die als salafistisch wordt geclassificeerd. "Ik ontken elke radicalisering en elke verheerlijking van geweld. Ik heb samengewerkt met de provinciale veiligheidsdiensten, dus er zijn geen problemen. En nu beschuldigen ze mij van deze dingen," klaagde hij.

De Spaanse autoriteiten hebben enkele weken geleden zijn verzoek om het Spaanse staatsburgerschap afgewezen omdat zij hem ervan verdachten een "geradicaliseerd persoon" te zijn. In het inlichtingenverslag staat dat Mohamed Said in openbare verklaringen zich duidelijk heeft uitgesproken voor het dragen van de hijab, voor islamitisch onderwijs en voor de invoering van halal menu’s op scholen. In het rapport wordt ook melding gemaakt van zijn activiteiten op de sociale media, die hij gebruikt om "zijn invloedssfeer uit te breiden" tot buiten Tarragona.

Lees ook: België: oppositie eist uitwijzing Marokkaanse gevangenen

Sinds juni 2020 is hij voorzitter van de vereniging voor de verdediging van de rechten van de moslimgemeenschap (ADEDCOM). Maatschappelijke organisaties en het stadsbestuur van Reus hebben campagne gevoerd om te voorkomen dat hij wordt uitgezet. Op maandag werd in de stad een steunbetuiging gehouden, die door 150 mensen werd bijgewoond. In een gezamenlijke verklaring stellen de partijen ERC, PSC en CUP dat Said altijd heeft deelgenomen aan gemeenschapsactiviteiten en roepen zij het ministerie van Binnenlandse Zaken op hiermee rekening te houden. Said heeft inmiddels beroep aangetekend tegen de beslissing.

Bladna.nl