Zoeken

Spanjaarden zien Marokko als belangrijkste vijand

16 oktober 2023 - 11:00 - Wereld

©

Uit een recente enquête uitgevoerd door Sigma Dos voor de krant El Mundo, blijkt dat Marokko wordt gezien als de grootste potentiële vijand van Spanje.

Van de deelnemers beschouwt 35,6% Marokko momenteel als de belangrijkste potentiële vijand van Spanje. Het koninkrijk wordt gevolgd door Rusland met 23%, China met 3,9%, Frankrijk met 1,4% en het Verenigd Koninkrijk met 1,3%. Interessant is dat 15% van de respondenten van mening is dat Spanje geen potentiële vijanden heeft.

Lees ook: Spanje op scherp door militaire herbewapening Marokko

Als de resultaten worden uitgesplitst naar politieke voorkeur, blijkt dat vooral stemmers van Vox en de Partido Popular (PP) Marokko zien als een bedreiging voor Spanje. Dit staat in contrast met de socialistische stemmers (PSOE), die meer bezorgdheid tonen over Rusland dan over Marokko.

Lees ook: Zeemacht: Spanje sterker dan Marokko

De enquête is uitgevoerd tussen 9 en 11 oktober 2023 op een steekproef van 2603 respondenten van 18 jaar en ouder, woonachtig in Spanje. De deelnemers werden telefonisch geïnterviewd, waarbij willekeurig huishoudens werden geselecteerd en quota voor geslacht en leeftijd proportioneel werden toegepast.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team