Zoeken

Spaanse politieagenten gearresteerd voor drugshandel met Marokko

9 juni 2022 - 12:20 - Wereld

©

De Spaanse nationale politie en de Guardia Civil hebben een belangrijk netwerk opgerold dat handelde in drugs in de havens van Tanger en Algeciras en waarbij politieagenten betrokken waren. In totaal werden acht officieren van verschillende korpsen gearresteerd.

De corrupte ambtenaren waren verantwoordelijk voor de beveiliging van de drugs bij de grensovergang tussen Tanger en Algeciras. De netwerken die aan beide kanten van de Middellandse Zee werden opgezet, werden opgerold dankzij een gezamenlijk onderzoek van de nationale politie en de Guardia Civil, dat anderhalf jaar in beslag nam. Minstens vijf politieagenten die in dienst waren in het havengebied van Algeciras, een in Sebta gestationeerde politieagent, een douanebeambte en een voormalige plaatselijke politieagent werden gearresteerd, meldt El Confidencial. Daarnaast werden ook 61 personen aangehouden en 83,68 kilo hasj en 9,76 ton cocaïne in beslag genomen.

Lees ook: Organisatie opgerold die Marokko bevoorraadde met roze cocaïne in Spanje

Rechercheurs stelden vast dat de agenten betrokken waren bij de smokkel van ongeveer 67.275 kilo hasj en 6200 kilo cocaïne. Ze namen ook bijna 1,1 miljoen euro in beslag bij de arrestatie van één van de verdachten. Van de 61 arrestanten werden er 31 op Spaans grondgebied gearresteerd en de rest in Frankrijk en Marokko.

Huiszoekingen in Malaga, Cadiz, Granada, Sebta, Palma de Mallorca, Barcelona en andere steden, hebben geleid tot de inbeslagneming van duizenden waardevolle juwelen, acht vuurwapens en 35 voertuigen, waaronder ook vrachtwagens die werden gebruikt voor het vervoer van de drugs.

Lees ook: Drugshandel Marokko-Spanje: 53 personen gearresteerd

Een hooggeplaatste ambtenaar die in de gemeente Rincón de la Victoria in Malaga woonde en van wie werd aangenomen dat hij corrupt was, blijkt het hoofd van de criminele organisatie te zijn. De andere agenten volgden zijn instructies op en lieten de vrachtwagens met drugs passeren. Ze werden verondersteld de toegang tot de koopwaar te "vergemakkelijken" in ruil voor grote sommen geld. Zij zullen worden vervolgd wegens deelname aan een criminele organisatie en het schenden van de volksgezondheid.

Bladna.nl