Zoeken

Ex-Spaanse militair: "Polisario was grootste fout in Sahara"

7 april 2018 - 18:40 - Marokko

©

Martín Javier Iglesias Coto, voormalige commandant bij het Spaans leger, oordeelde tijdens een conferentie eerder deze week dat de oprichting van het Polisario-front de grootste fout was in het Sahara dossier.

Tijdens de conferentie "Het conflict in de Sahara", georganiseerd op initiatief van de parachutisten-veteranengroep van Asturias, herinnerde Coto eraan dat de provincie van Ifni tussen 1884 en 1976 onder Spaans protectoraat was. In de jaren ’50 werd het voor de Spaanse autoriteiten steeds moeilijker om de Marokkaanse rebellen tegen te houden dankzij de steun die ze kregen van Amerika. Deze steun zorgde ervoor dat Algerije moest afzien van haar plannen om een toegang naar de Atlantische Oceaan te hebben.

Spanje besloot in 1959 Ifni aan Marokko terug te geven maar behield Sidi Ifni tot 1969 nog als Spaanse hoofdstad.

De commandant stelt dat het revolutionair gedachtegoed van de Polisario in de jaren ’60 in Madrid vorm nam. Dat gebeurde toen kinderen van rijke Sahrawi’s in de Spaanse hoofdstad kwamen studeren.

"Het Polisario Front, opgericht in 1973, was de grote fout van de Sahara", verklaarde Coto, verwijzend naar de gewelddadige houding van de beweging en zijn nabijheid met het marxisme en Algerije, wat heeft geleid tot een directe confrontatie met Marokko en de Verenigde Staten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team