Zoeken

Homoseksuele Marokkaan vraagt asiel aan in Sebta

22 juni 2021 - 17:00 - Marokko

©

De 21-jarige Ryan (niet zijn echte naam) hield zijn homoseksuele geaardheid jaren lang verborgen in Marokko uit angst voor discriminatie of bedreigingen. Net als duizenden andere migranten waagde hij op 17 mei de oversteek naar de Spaanse enclave Sebta. Vorige week meldde hij zich op het asielbureau van de Spaanse stad om internationale bescherming te vragen.

Op 17 mei besloot Ryan om Marokko, waar homoseksualiteit strafbaar is, te verruilen voor de Spaanse stad Sebta. In navolging van vele andere jongeren bereikte hij de Spaanse enclave. "Ik heb er niet lang over nagedacht. Ik gaf mijn mobiele telefoon en sleutels aan mijn enige vriend en vroeg hem ze voor mij te bewaren. En ik ben vertrokken", vertelt Ryan. Na enkele weken op straat te hebben geleefd besloot hij op grond van zijn geaardheid asiel aan te vragen in Sebta.

Lees ook: Abdil vertrok uit Marokko omwille van zijn homoseksualiteit

"Ik voelde me erg op mijn gemak om te kunnen zeggen wie ik ben. In mijn land kan ik me niet zo uitdrukken", zegt Ryan. Nog altijd leeft hij met de angst om het slachtoffer te worden van mishandeling. "Buiten zijn er Marokkanen met wie ik slaap, en ik denk dat ze achterdochtig zijn over wie ik ben. Ik ben bang dat ze me iets zullen aandoen", vertelt de jonge Marokkaan afkomstig uit Fnideq aan de Spaanse krant El Diario.

De Spaanse vluchtelingenorganisatie Andalusië Acoge heeft Ryan toegevoegd aan de lijst van kwetsbare mensen die deze week naar een regeringsdelegatie zijn gestuurd, met het verzoek aan het ministerie van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie om de vluchtelingen op deze lijst te plaatsen in een Tijdelijk Verblijfscentrum voor Migranten (CETI). Tevens is zijn zaak aangemeld bij het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR).

Lees ook: Omar bijna vermoord door eigen familie omdat hij homo is

Hoewel er voor Ryan nu een aanvraag is gedaan om in een CETI te worden geplaatst, zijn deze centra volgens de Ombudsman en de Spaanse Commissie voor Vluchtelingenhulp (CEAR) niet geschikt voor LGTBI-asielzoekers, omdat deze vluchtelingen meer specialistische zorg nodig hebben. "Het feit dat ze deel uitmaken van de LGTBI-gemeenschap is op zichzelf een oorzaak van kwetsbaarheid en hun overdracht moet een prioriteit zijn en hun specifieke opvangbehoeften worden gegarandeerd, vooral als de betrokken personen beweren dat ze het slachtoffer zijn van vernedering of beledigingen", heeft de Spaanse ombudsman aangeraden in 2017. "In de afgelopen jaren zijn de situaties van LGTBI-asielzoekers die het slachtoffer zijn geworden van mishandeling in CETI’s toegenomen. Evenzo is het aantal asielaanvragen dat vanwege hun seksuele geaardheid is toegekend toegenomen", vertelde Paloma Favieres, advocaat van CEAR, tijdens de presentatie van het jaarverslag van de organisatie.

"Ik wil op een plek wonen waar niemand met de vinger naar mij wijst om wie ik ben. Ik wil me gewoon vrij voelen, dat er niet naar mij wordt gekeken alsof ik een insect ben om verpletterd te worden, zodat ik koffie kan drinken met een vriend en vrijuit kan praten over wat ik leuk vind", zegt Ryan.

Bladna.nl