Zoeken

Marokko en Iran herstellen betrekkingen

7 februari 2014 - 13:32 - Marokko

©

Marokko en Iran werken samen aan een volledig herstel van hun betrekkingen. Volgens een vertegenwoordiger van het Iranees ministerie van Buitenlandse Zaken, hebben de twee landen besloten hun ambassades te heropenen.

"Iran en Marokko plannen de heropening in een nabije toekomst van hun ambassades in Teheran en Rabat", verklaarde Hossein Amir Abdollahian op woensdag.

Dit volgt volgens Abdollahian, op een recent telefoongesprek over het belang van een goede samenwerking, tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, Mohammad Javad Zarif en Salaheddine Mezouar.

In maart 2009 had Marokko besloten de diplomatieke betrekkingen met Iran te verbreken. Marokko nam dit besluit nadat Bahrein de ’14 Iraanse provincie’ was genoemd door een Iraanse verantwoordelijke van het kabinet van ayatollah Ali Khamenei. Bahrein had toen onmiddellijk de steun van Koning Mohammed VI gekregen.

Maar verschillende media meldden toen dat Marokko in werkelijkheid enkel bezorgd was voor de groeiende invloed van sjiisme onder Marokkanen. Dit vormde een gevaar voor de Maliki rite waartoe een meerderheid Marokkanen behoort.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team