Zoeken

Situatie jonge Ashraf baart parket van Sebta zorgen

31 mei 2021 - 10:00 - Wereld

©

Het parket van Sebta heeft een onderzoek geopend in de zaak van de jonge Ashraf die naar Marokko werd teruggestuurd nadat hij naar Spanje was gezwommen. Er is een onbewerkte video van Reuters opgevraagd van de scène van de aankomst en de terugkeer van de tiener, waarin hij probeert te ontsnappen aan de soldaten die hem aan de oever snel te pakken krijgen.

Naar aanleiding van een klacht van de NGO "Coordinadore de Barrios", heeft de openbare aanklager de procedure ingeleid om te weten te komen of de autoriteiten van de Spaanse enclave, Marokkaanse minderjarigen die erin slaagden de grens over te zwemmen, met opzet hebben uitgezet, zo meldt El Faro de Ceuta.

Dit onderzoek betreft het geval van Ashraf, 16 jaar oud, die in een bericht aan de krant El Pais heeft gezegd dat hij vorige week minstens twee keer terug naar Marokko is teruggestuurd. In een video gemaakt door journalist Jon Nazca voor Reuters, is de tiener te zien is met een aantal plastic flessen om zijn middel, terwijl hij worstelt om het strand El Tarajal te bereiken, schreeuwend tegen de ingezette bewakers: "U moet ons begrijpen, ik wil niet teruggaan!".

Zijn smeekbede was tevergeefs, aangezien in de video te zien is hoe hij en een andere minderjarige door soldaten naar de Marokkaanse grens worden begeleid, waar zij worden overgedragen aan de Marokkaanse grenspolitie. Dit is een schending van de rechten van het kind volgens de NGO, die benadrukt dat deze "afwijzing aan de grens" is uitgevoerd zonder rekening te houden met de eventuele kwetsbaarheid van de minderjarige. Het Algemeen Bevel van Sebta werd opgedragen de soldaten die op de video te zien zijn te identificeren, alsmede de verschillende instructies die zij op woensdag 19 mei hebben ontvangen.

Volgens de verklaring van Ashraf aan El Pais, werd hij dinsdagochtend eerst geweigerd aan de poort. Later die nacht slaagde hij erin terug te zwemmen naar Spanje, om de volgende dag te worden uitgezet. Dat is in strijd met de internationale verdragen inzake de bescherming van kinderen en de Spaanse immigratiewet, die terugkeer alleen toestaat voor personen boven de 18 jaar.

Deze feiten zijn in tegenspraak met uitspraken van de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska. Hij wijst elke schending van de rechten van het kind van de hand en veegt elke beschuldiging van deportaties van minderjarigen van tafel. De Spaanse autoriteiten zouden volgens hem liever hebben voorkomen dat migranten de grens overstaken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team