Zoeken

Cybercriminaliteit is een constante bedreiging voor Marokko

19 januari 2022 - 17:00 - Marokko

©

Marokko is steeds kwetsbaarder voor cybercriminaliteit, die verwoestende schade kan aanrichten. De bestrijding van deze dreiging van de 21e eeuw is nu een prioriteit voor de veiligheidsdiensten.

Het koninkrijk, dat al meerdere malen het doelwit is geweest van aanvallen door cybercriminelen, heeft een belangrijke nationale strategie voor cyberveiligheid ingevoerd. Niettemin komen misdrijven die worden gepleegd tegen of met behulp van informatie- communicatie- en internetsystemen, steeds vaker voor, zo meldt de nationale veiligheidsdienst DGSN.

Lees ook: Crisis Marokko-Algerije: Algiers koopt elektronisch oorlogssysteem

Volgens de politie "is de cyberspace voortdurend in ontwikkeling en integreert het een verscheidenheid aan diensten en dus mogelijkheden om misdrijven te plegen in totale anonimiteit en met een groot aantal slachtoffers in een zeer korte tijdspanne", merkt de DGSN op. "De meeste misdrijven die op het internet worden gepleegd, zijn bedoeld voor financieel gewin, spionage of cyberspionage, ideologische indoctrinatie, intimidatie, enz. maar zuiver op winst gerichte misdrijven hebben nog steeds de overhand", aldus het verslag.

"Het internet is bij uitstek uitgegroeid tot het terrein voor meningsuiting, waar desinformatie zijn plaats heeft gevonden. Maar het echte gevaar dreigt te komen van het darkweb of deepweb. Dit is het onzichtbare deel van het internet, waarbij het veel verder gaat dan het klassieke internet. En het expandeert met informatie die onzichtbaar is voor het gewone internet en waar illegale activiteiten gebeuren als kinderporno, witwassen van geld, identiteitsdiefstal, zwarte marktwapens, drugs, om er maar een paar te noemen."

Lees ook: Marokko 43e op het gebied van cyberveiligheid

Het darkweb, zo vervolgt het rapport, "gebruikt buitensporige encryptie en verbergt IP-adressen, waardoor identificatie moeilijk is. Tot overmaat van ramp organiseren cybercriminelen zich, werven ze nieuwe leden en bieden ze hun expertise te koop aan".

Hoewel deze zeer reële bedreigingen de kop opsteken, is de hoop op verbetering van de cyberbeveiliging gevestigd op Deep Learning en kunstmatige intelligentie, die afwijkend gedrag sneller kunnen detecteren, waardoor ze een waardevol instrument vormen voor de cyberpolitie om cyberaanvallen te voorspellen", aldus de DGSN.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team