Zoeken

Sebta en Melilla: Juan Carlos vreesde reactie Hassan II

8 januari 2014 - 14:33 - Marokko

©

Uit recent gedeclassificeerde documenten van de Britse overheid, blijkt dat Koning Juan Carlos van Spanje vreesde dat wijlen Koning Hassan II Sebta en Melilla zou opeisen.

In 1983 had Juan Carlos aan de Britse ambassadeur Richard Parsons verklaard dat hij "in een nabije toekomst Gibraltar niet wilde opeisen", uit vrees dat Hassan II onmiddellijk hetzelfde zou doen voor Sebta en Melilla.

"Het moet in privé duidelijk zijn voor de twee regeringen. Spanje zoekt niet naar een snelle oplossing voor het soevereiniteitsprobleem. Als Spanje Gibraltar terugkrijgt, dan zal Koning Hassan II van Marokko Sebta en Melilla onmiddellijk opeisen", aldus Juan Carlos tijdens een privé ontmoeting met de Britse diplomaat.

Mogelijk was dit een list van Juan Carlos. Dat jaar doelde zijn land er namelijk op de Europese Economische Gemeenschap te integreren. Gibraltar aan de Britten terugvragen zou daar een belemmering voor zijn geweest. Uiteindelijk mocht Spanje de EEG aansluiten en blijft Gibraltar tot op heden, een bron van spanningen tussen de twee landen.

Marokko eist sinds de onafhankelijkheid in 1956 Sebta en Melilla terug. Beide steden liggen in het Noorden van Marokko en worden dus als Marokkaans beschouwd. Spanje oordeelt echter dat de enclaves sinds de vijftiende eeuw Spaans grondgebied zijn en dat daar geen verandering in mag komen.

Bladna.nl