Zoeken

Door Marokko gekozen vaccin van Sinopharm voor 79% effectief

2 januari 2021 - 15:20 - Wereld

©

Het vaccin van de Chinese farmaceut Sinopharm, dat Marokko wil inzetten voor haar grote vaccinatiecampagne, zou voor 79,43% effectief zijn. Dat maakte de groep bekend in een persbericht.

Het vaccin in kwestie is één van de vijf vaccins die momenteel klinische proeven ondergaan. De efficiëntie van 79,43% is lager dan de 95% die geclaimd wordt door Pfizer-BioNTech en de 94,1% van Moderna. Sinopharm is de eerste Chinese groep die cijfers rapporteert over de effectiviteit van een vaccin in voorbereiding. Het wordt ontwikkeld in Peking door het CNBG-laboratorium.

Marokko staat op de lijst van landen die de door de farmaceutische groep voorgestelde klinische proeven hebben aanvaard. Ongeveer 600 vrijwilligers, waaronder ambtenaren, namen deel aan de proeven en maakten zo de weg vrij voor de organisatie van een nationale vaccinatiecampagne, die begin december van start moest gaan.

China heeft aanzienlijk veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van vaccins die de verspreiding van het coronavirus kunnen bestrijden. Het land wil dat de vaccins de hele wereld ten goede komen, vooral omdat het virus in China is begonnen en zijn weg gevonden heeft naar bijna elk land in de wereld.

Gezondheidsautoriteiten hebben klinische tests uitgevoerd in landen waar de circulatie van het virus intens blijft. Hoewel het virus duizenden Chinese burgers heeft weggevaagd, is China er met de kracht van zijn onderzoekslaboratoria in geslaagd om de situatie onder controle te krijgen.

Naast de communicatie over de effectiviteit van dit eerste vaccin, kondigde Sinopharm ook aan dat het een aanvraag voor goedkeuring heeft ingediend bij de Chinese autoriteiten, zonder te specificeren of de klinische proeven al dan niet zijn afgerond. Zelfs zonder toestemming van de autoriteiten zijn er in China meer dan een miljoen mensen ingeënt.

Bladna.nl