Zoeken

Russische Sancties: Spanje huilt, Marokko lacht

9 augustus 2014 - 21:48 - Economie

©

Rusland heeft woensdag een "totale embargo" ingesteld op een groot aantal voedingsmiddelen afkomstig uit Europese en Amerikaanse landen. Spaanse landbouwers reageerden heel verontrust op de maatregel en vrezen dat Marokko van de gelegenheid gebruik zal maken om zijn aandeel op de Russische markt te vergroten.

Deze Russische sancties betreffen een scala aan voedingsmiddelen en landbouwproducten. Het invoerverbod geldt onder meer op zuivelproducten, fruit, groenten, vis, gevogelte, runds- en varkensvlees.

Deze sancties gelden voor een periode van één jaar en zullen ook ernstige gevolgen hebben voor andere landen zoals Canada, Noorwegen en Australië.

Het nieuw invoerverbod wordt sterk gevreesd door de Spaanse landbouwers die jaarlijks naar Rusland ruim 230.000 ton aan fruit en groenten exporteren voor een geschatte waarde van 300 miljoen euro.

Spaanse landbouwafgevaardigde José Manuel Ortiz vertelde aan de website Almeria360 over zijn bezorgdheid:

"Als het zo is, dan is de weg vrij voor landen zoals Marokko en Turkije, die geen concurrenten meer zullen hebben om producten zoals tomaten uit te voeren. Het zal bovendien veel tijd en moeite kosten aan de sector om de verloren markt terug te winnen "

Een legitieme vrees! Vorig jaar heeft Spanje 37.223 ton tomaten, 33.219 ton mandarijnen of nog 29.525 ton nectarines naar Rusland geëxporteerd. Marokkaanse landbouwers mogen zich dus verheugen!

Tomaten op een Marokkaanse markt

Moeilijke betrekkingen

Of Marokko de Russische markt zal weten te veroveren is echter niet zo zeker. De betrekkingen tussen het Koninkrijk en Rusland zijn al jaren moeilijk. Onenigheden tussen de twee landen hebben vooral betrekking tot de militaire samenwerking.

Zo bezocht Viktor Bondarev, baas van de Russische luchtmacht, zijn Marokkaanse ambtgenoot Ahmed Boutaleb afgelopen mei in Marrakech. Afspraken werden toen gemaakt voor de aankoop van Russisch militair apparatuur. De twee landen wilden hun militaire samenwerking nieuw leven inblazen. Een bezoek aan Moskou van een delegatie van het Marokkaans leger werd gepland voor september dit jaar.

Het was de eerste keer dat Marokkaanse en Russische legerverantwoordelijken elkaar ontmoetten, sinds mislukte onderhandelingen twee jaar geleden over de aankoop door Marokko van Russische helikopters.

Maar slechts een tiental dagen later verslechterden de betrekkingen opnieuw door het uitstel van de ​​lancering van twee militaire satellieten door Marokko. De twee verkenningssatellieten moesten met een Russische Sojoez-draagraket worden gelanceerd. De eenzijdige beslissing van Marokko om de lancering uit te stellen volgde op een besluit van de Verenigde Staten om sancties aan Rusland op te leggen in het conflict met Oekraïne.

Bladna.nl