Zoeken

Rusland straft Turkije en draait zich naar Marokko

27 november 2015 - 16:30 - Economie

©

Rusland had voorbeeldige sancties beloofd nadat een Russisch legervliegtuig door de Turkse luchtmacht bij de grens met Syrië werd neergehaald. Deze sancties treffen ook de Turkse landbouwsector, een meevaller voor Marokko.

Een van deze sancties werd door de Russische minister van landbouw Alexander Tkachev besloten en door Vladimir Poetin goedgekeurd. De invoer van landbouwproducten uit Turkije zal worden afgeremd nadat "herhaalde schendingen van de Russische normen door Turkse producenten" en "de aanwezigheid van verboden en schadelijke stoffen en een hoge hoeveelheid pesticiden en nitraten" werden geconstateerd.

In een televisie-interview liet Tkachev weten dat de Russische warenautoriteit in de komende dagen en weken de controles op de invoer van Turkse landbouwproducten gaat aanscherpen. Om de invoerbeperking te compenseren zal Rusland zich tot andere landen zoals Iran, Azerbeidzjan, Oezbekistan en Marokko wenden.

Rusland raadt tevens zijn burgers aan om niet naar Turkije te reizen, een populaire bestemming bij Russische toeristen. Marokko zou ook uit deze situatie voordeel kunnen trekken. Koning Mohammed VI zal het onderwerp tijdens zijn komend staatsbezoek aan Rusland naar verwachting aan de orde stellen.

Bladna.nl