Zoeken

Stopt Marjane toch met verkoop alcohol?

15 augustus 2014 - 18:55 - Economie

©

Marokkaanse supermarktketen Marjane zou van de Ramadan gebruik hebben gemaakt om een volledig verbod op de verkoop van alcohol in te voeren. Vorig jaar al werd er sterk gespeculeerd over het besluit van Marjane om alcohol definitief uit de schappen te halen.

In een artikel gepubliceerd op woensdag, schrijft de Marokkaanse krant l’Economiste dat meerdere winkels van Marjane hun alcoholafdeling niet hebben heropend sinds het einde van de Ramadan een vijftiental dagen geleden. Dit is onder meer het geval in Marjane-winkels in Agadir, Fez, Tetouan en in Oujda en omstreken.

Marjane heeft nog niet officieel gecommuniceerd over de beslissing om alcohol te verbannen. De krant heeft het management van de keten gecontacteerd maar nog geen antwoord gekregen.

Reeds in oktober 2013 hadden Marokkaanse media melding gedaan van het einde van de verkoop van alcohol in Marjane-winkels. Er werd toen verwezen naar een beslissing van de bestuursraad van Marjane. Er was toen sprake van een zuiver commerciële maatregel die enkel betrekking zou hebben tot enkele supermarkten in populaire wijken met een hoge criminaliteit. Marjane doelde er ook op beter te concurreren met andere supermarkten, zoals Aswak Assalam, die geen alcohol verkopen.

In Marokkaanse supermarkten zoals Marjane of Acima wordt er op vrijdag geen alcohol verkocht. Dit is ook het geval gedurende de maand Ramadan. In die periode verdwijnt alcohol volledig uit de schappen in Marokko.

Marjane supermarkt in Marokko

WHO over alcohol in Marokko

Afgelopen mei had de World Health Organization (WHO) in een rapport aangetoond dat Marokkanen geen grote alcoholdrinkers zijn. Gemiddeld verbruikt iedere Marokkaan een halve liter alcohol per jaar.

Volgens de WHO drinkt wereldwijd ieder mens boven de 15 jaar gemiddeld 6,2 liter pure alcohol per jaar. 38,3% van de wereldbevolking komt boven dat gemiddelde uit met 17 liter per jaar. Het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie meldde toen ook dat in 2012 wereldwijd 3,3 miljoen mensen waren gestorven door een overmatig gebruik van alcohol.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team