Zoeken

Salah Abdeslam wil rechtszaak in België bijwonen

27 september 2017 - 12:00 - Wereld

©

Salah Abdeslam wil terug naar België. De Frans-Marokkaanse terreurverdachte wil op zijn rechtszaak voor een schietpartij in Brussel vorig jaar aanwezig zijn.

De in België geboren verdachte wordt in Frankrijk vastgehouden voor zijn rol bij de aanslagen in Parijs in november 2015. In België wordt hij vervolgd voor poging tot moord in een terroristisch context en verboden wapenbezit.

Gisteren vond de inleidende zitting in de Brusselse correctionele rechtbank plaats. Er werd toen besloten dat de zaak in de week van 18 tot en met 22 december zal worden behandelen.

Abdeslam, wiens gevangenisregime onlangs werd versoepeld uit vrees dat hij zelfmoord zou plegen, zal tegen het proces een nieuwe advocaat moeten vinden. Zijn vorige advocaat, Sven Mary, wil hem niet meer verdedigen.

In dezelfde zaak staat ook Sofiane Ayari terecht. Salah Abdeslam en Sofiane Ayari schoten in maart 2016 op de politie tijdens een huiszoeking in de wijk Vorst in Brussel na de aanslagen in Parijs op 13 november. Meerdere agenten raakten toen gewond. Abdeslam en Ayari wisten te ontsnappen. Een derde verdachte, de 36-jarige Algerijns Mohamed Belkaid werd toen gedood. Abdeslam en Ayari werden drie dagen later gearresteerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team