Zoeken

Nederlandse Marokkaan Jamal ontvoerd in Spanje, familie schreeuwt om hulp

22 april 2021 - 10:00 - Wereld

©

De echtgenote van Jamal O., een Nederlandse zakenman van Marokkaanse afkomst die acht maanden geleden in het Spaanse Marbella door verdachte politieagenten werd ontvoerd, vraagt de Nederlandse autoriteiten om druk uit te oefenen op Spanje om deze zaak op te helderen.

"We missen hem heel erg en de kinderen lijden enorm onder zijn afwezigheid," schrijft de vrouw van Jamal O. in een open brief, gepubliceerd op de website Eltaquigrafo, acht maanden na de mysterieuze verdwijning van haar man en vader van haar vijf kinderen. Op 22 augustus 2020 werd Jamal voor haar ogen ontvoerd. Twee voertuigen met zwaailichten van de politie blokkeerden de Mercedes G-Wagon, waarin het echtpaar en hun kinderen terugkeerden van een restaurant in Puerto Banus, Marbella. Acht mannen in politie-uniform stapten uit, bedreigden hen met wapens en mishandelden Jamal alvorens hem met geweld weg te voeren.

"Jamal werd in een voertuig gedwongen door een blond persoon met middellang haar en opvallende blauwe ogen. Ik zal nooit de blik in zijn ogen vergeten en ik zou hem herkennen als de Spaanse politie mij in de gelegenheid zou stellen een foto-onderzoek te doen", zegt de vrouw van Jamal, die de passiviteit van de politie aan de kaak stelt. "Niemand nam contact met me op of luisterde naar me. Het enige wat mij werd aangeboden was om naar het politiebureau te gaan om een klacht in te dienen".

In de afgelopen acht maanden is de familie van Jamal niet op de hoogte gebracht van de stand van het onderzoek. "We zijn wanhopig. Het is een mentale marteling die we elke dag doorstaan." Ze betreurt ook de manier waarop de pers de zaak heeft behandeld. In plaats van zich te concentreren op de mysterieuze verdwijning van haar man, heeft die zich geconcentreerd op de twijfelachtige reputatie van Jamal, die zijn ontvoering zou kunnen rechtvaardigen.

Op dit moment worden drie hypothesen naar voren gebracht. Een eerste mogelijkheid is dat het een ontvoering voor geld zou kunnen zijn. Zijn vrouw weerlegt deze eerste hypothese en zegt dat Jamal "een succesvol makelaar was en zeer vrijgevig. Als iemand geld nodig had, zorgde hij ervoor zonder er iets voor terug te vragen. Als hij ontvoerd was voor geld, zouden ze dan niet om losgeld gevraagd hebben?" Een tweede mogelijkheid is volgens de onderzoekers een afrekening en dat Jamal betrokken zou zijn bij criminele organisaties waarin voor miljoenen euro’s wordt gehandeld. "Mijn man was niet zo rijk en had ook geen strafblad," zegt zijn vrouw. Uiteindelijke kan zijn verdwijning ook te maken hebben met Said Chaou, een familielid met wie hij onenigheid heeft. Deze laatste voert een intense politieke activiteit tegen het Marokkaanse regime. Marokko heeft herhaaldelijk zijn uitlevering gevraagd aan Nederland, zonder succes.

De familie van Jamal dringt er bij de Nederlandse autoriteiten op aan de zaak in handen te nemen en het onderzoek te bespoedigen, zodat hij zo snel mogelijk kan worden gevonden. "Jamal is geboren en getogen in Nederland," zegt zijn vrouw, die eraan herinnert dat het consulaat de plicht heeft om medeburgers in moeilijke situaties op vreemde bodem bij te staan. "Wij hopen dat de minister van Buitenlandse Zaken en de ambassade in Madrid druk zullen uitoefenen op de Spaanse autoriteiten om de ontvoering van Jamal serieus te nemen", voegde ze eraan toe.

Bladna.nl