Zoeken

Sahara: Marokko haalt hard uit naar Algerije

13 september 2017 - 12:01 - Marokko

©

Marokko en Algerije hebben opnieuw ruzie over de Marokkaanse Sahara. Het koninkrijk heeft gisteren hard uitgehaald naar Algerije en stelt dat het buurland « alle geloofwaardigheid bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) en in Afrika heeft verloren ».

In reactie op een verklaring van de Algerijnse delegatie voor de Sahara, heeft de Marokkaanse zaakgelastigde in Genève Hassan Boukili, verklaard dat « Algerije zich achter landen als Namibië verbergt om de territoriale integriteit van het Koninkrijk aan te vallen ». De bewindsman keurde deze « nieuwe Algerijnse strategie » af en hekelde de « druk en intimidatie die Algerije probeert uit te oefenen op het bureau van de Hoge Commissaris over Marokko ».

Boukili stelde « de hypocriete houding van sommige landen die de mensenrechten bekritiseren in andere land en het op eigen grondgebied aan hun laars lappen » aan de kaak. Volgens Hassan Boukili moet Algerije zich beter zorgen maken over haar schamele nationaal register in dit gebied.

Als voorbeeld citeerde Boukili de tienduizenden gedwongen verdwijningen in Algerije, de ontkenning van het recht op zelfbeschikking van de Mozabite en Kabyle bevolkingen, de weigering om de speciale gezante inzake foltering, de Werkgroep over gedwongen verdwijningen en die over willekeurige detentie en internationale mensenrechtenorganisaties te ontvangen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team