Zoeken

Rubiales-affaire: een kus die Marokko duur kan komen te staan

29 augustus 2023 - 20:00 - Sport

©

Een onverwachte kus kan mogelijk het verloop van de wereldvoetbalgeschiedenis veranderen. De Spaanse voetbalwereld is in rep en roer door een incident rond Luis Rubiales, de voorzitter van de Spaanse voetbalfederatie (RFEF), na een ongewenste kus aan voetbalspeelster Jenni Hermoso.

De zaak heeft de aandacht getrokken van het kabinet van Pedro Sanchez, waarbij er serieuze zorgen zijn dat dit de gezamenlijke kandidatuur van Spanje, Marokko en Portugal voor de organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal 2030 kan hinderen. Terwijl Spanje zich klaarmaakt om voor het eerst sinds 1982 opnieuw gastland te zijn voor dit prestigieuze evenement, komt het nieuws dat Saoedi-Arabië zijn kandidatuur heeft ingetrokken, wat de weg vrijmaakt voor het Iberisch-Marokkaanse trio.

Lees ook: Zaak Rubiales: kandidatuur Marokko voor WK 2030 in gevaar?

Met het tweede semester van 2024 als deadline moet de FIFA een keuze maken tussen het Iberisch-Marokkaanse bod en een Zuid-Amerikaans bod van Argentinië, Uruguay, Paraguay en Chili. Dit wereldkampioenschap belooft speciaal te zijn, aangezien het de 100ste verjaardag van het toernooi markeert, dat voor het eerst werd gehouden in Uruguay.

Rubiales is door de FIFA voor 90 dagen geschorst vanwege zijn kus aan Hermoso na de overwinning van Spanje op het WK-vrouwen. Gedurende deze tijd zal hij geen voetbalgerelateerde activiteiten op nationaal of internationaal niveau bijwonen. Er is ook een restrictie opgelegd die Rubiales en zijn naaste entourage verbiedt contact te hebben met Hermoso.

Lees ook: WK-2030: Mohammed VI prijst "ongekende" kandidatuur van Marokko

Nog maar een week geleden leek de steun voor de Spaans-Marokkaans-Portugese kandidatuur onwrikbaar, met volledige backing van de UEFA. "We gaan verder met de droom om het wereldkampioenschap te verwelkomen," verklaarde Rubiales enkele maanden terug. Nu staan de zaken er echter heel anders voor. Het is aan de Spaanse regering om snel te handelen en het vertrouwen van de FIFA te herwinnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team