Zoeken

Zaak Rubiales: kandidatuur Marokko voor WK 2030 in gevaar?

27 augustus 2023 - 15:00 - Sport

©

De controverse veroorzaakt door de geforceerde kus die Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse Voetbalfederatie (RFEF), gaf aan speelster Jenni Hermoso na de finale van het wereldkampioenschap voor vrouwen, en de sanctie van de FIFA die hem tijdelijk heeft geschorst, zou de gezamenlijke kandidatuur van Marokko, Spanje en Portugal voor het WK 2030 in gevaar kunnen brengen.

"We hebben besloten om de heer Luis Rubiales tijdelijk te schorsen van alle voetbalgerelateerde activiteiten op nationaal en internationaal niveau" voor een periode van minstens negentig dagen, aldus een verklaring van de wereldvoetbalbond (FIFA).

Lees ook: Marokko’s plannen voor WK-2030

Jennifer Hermoso verklaarde in een bericht op haar sociale media dat ze "het slachtoffer was van een aanval, een impulsieve en seksistische daad, ongepast en zonder mijn toestemming". De Spaanse Voetbalfederatie noemde de beschuldigingen tegen haar voorzitter "leugens". "De RFEF en voorzitter [Rubiales] zullen elk leugenachtig bericht weerleggen dat namens de speler is gepubliceerd, of indien van toepassing, door de speler zelf", waarschuwde de federatie in een persverklaring.

De speelster krijgt de steun van haar teamgenoten. Via een verklaring van de vakbond Futpro dreigden ze niet terug te keren naar het nationale team. Victor Francos, voorzitter van de Spaanse Sportraad (CSD), zei dat hij de zaak voor de Spaanse rechtbank zou brengen als de RFEF dit niet deed. Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft al vier klachten tegen Rubiales ontvangen, maar deze kunnen ongeldig worden verklaard als ze niet afkomstig zijn van de slachtoffers.

Lees ook: WK-2030: Mohammed VI prijst "ongekende" kandidatuur van Marokko

Rubiales noemde zijn critici "idioten" voordat hij enkele uren later zijn excuses aanbood, verzekerend dat zijn daad "zonder enige kwade bedoeling" was. "Als ik mensen heb gekwetst, moet ik mijn excuses aanbieden, er is niets anders aan te doen", gaf hij toe. Zondag kwam Luis Rubiales opnieuw in het nieuws. In viraal geworden beelden is te zien hoe hij na de overwinning van het team naar zijn geslachtsdelen grijpt. De voorzitter van de RFEF bood opnieuw zijn excuses aan voor dit gebaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team