25 september 2014 - 17:18 - Marokko
De beslissing van de Marokkaanse autoriteiten om de vluchten van Royal Air Maroc naar Ebola-landen te behouden is niet enkel economisch, maar ook én vooral politiek.
In een artikel gewijd aan het behoud van de vluchten van Royal Air Maroc naar Liberia, Sierra Leone en Guinee, schrijft Le Monde dat de beslissing in lijn staat met het beleid van Rabat in Afrika.
Het besluit om de vluchten van Royal Air Maroc op Ebola-landen te behouden werd vorige week bevestigd door Omar Hilale, ambassadeur van Marokko bij de Verenigde Naties. Hij verklaarde dat Marokko bezorgd is over de gevolgen van de isolatie van Ebola-landen en daarom, op bevel van Koning Mohammed VI en in solidariteit met de getroffen landen, deze quarantaine wil doorbreken.
Volgens Le Monde wil Marokko zich vooral de steun verzekeren van deze landen in de Sahara kwestie. De zoektocht naar steun heeft Marokko in het laatste decennium aangemoedigd om veel te investeren in Afrika, met name in de vastgoed, banksector, telecommunicatie en media.
Marokko heeft zich eveneens veel ingezet voor de religieuze sector. In september 2013, tijdens een bezoek van Koning Mohammed VI aan meerdere Afrikaanse landen, had Marokko onder meer de opleiding van 500 Malinese imams beloofd.
Het behoud van deze vluchten is een briljante zet van Marokko volgens een politiek expert geïnterviewd door de krant. De resultaten zijn er al, het besluit van Marokko werd met veel waardering ontvangen door een aantal Afrikaanse landen.
Marokko gaat meer sneltesten doen
Aankoop F-35 straaljagers door Marokko krijgt vorm
Marokko: belasting op alcohol en tabak brengt 2 miljard dirham op
Amerikaanse markt gaat open voor producten uit Marokkaanse Sahara
2M gaat reality-show "The Best Baker" uitzenden (video)
Italië: burgemeester krijgt huisarrest na discriminatie Marokkaans gezin (video)
Marokko gaat meer sneltesten doen
Aankoop F-35 straaljagers door Marokko krijgt vorm
Marokko verbiedt de toegang voor reizigers uit vier extra landen
Nieuwe coronavariant: eerste geval opgedoken in Marokko
Marokkanen geven de voorkeur aan China boven de Verenigde Staten
Koning Mohammed VI stelt voorwaarden aan zijn reis naar Israël
Veel Belgen in Marokko besmet geraakt met het coronavirus
Loubna Abidar steunt "Moulat el Khimar"