Zoeken

Rif-activiste Nawal Ben Aissa vraagt asiel aan in Nederland

16 mei 2019 - 10:50 - Wereld

©

Nawal Ben Aissa heeft asiel aangevraagd in Nederland. De Riffijnse activiste van de Hirak beweging kwam een week geleden in het Europees land aan.

De 38-jarige protestleidster werd in april in Nederland verwacht voor een conferentie over sociale gerechtigheid. Toen ze met haar zoontje wilde vertrekken, kreeg ze op de luchthaven van Nador te horen dat het paspoort van het kind niet in orde was.

Het lukte haar eerder deze maand toch om naar Nederland te vertrekken. Dat deed ze via de enclave Sebta. Daar kreeg ze hulp van een andere activist die ervoor zorgde dat ze met de boot naar Algeciras kon vertrekken. Ben Aissa landde uiteindelijk met haar zoontje op de luchthaven van Schiphol. Ze vroeg bijna onmiddellijk asiel aan.

De jonge vrouw liet in Marokko haar man en drie andere kinderen achter. Ze had naar eigen zeggen geen keuze. "Ik kon niet langer in Marokko blijven. Het leven is daar voor Riffijnen als in een grote gevangenis met een muur er omheen.", verklaarde ze aan NRC.

Nawal Ben Aissa werd enkele maanden geleden in Marokko tot tien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld voor haar deelname aan de protesten van de Hirak-beweging in Al Hoceima. Sindsdien zou ze door de autoriteiten worden gestalkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team