Zoeken

Hirak-activiste Nawal Ben Aissa krijgt asiel in Nederland

8 februari 2020 - 14:10 - Wereld

©

Nawal Ben Aissa mag in Nederland blijven. De activiste van de Hirak-beweging heeft politiek asiel gekregen en wil haar "strijd" vanuit Nederland voortzetten.

De jonge vrouw kwam in mei vorig jaar via Spanje in Nederland aan en besloot onmiddellijk om niet meer naar Marokko terug te keren en asiel aan te vragen.

Nawal Ben Aissa was één van de leiders van de Hirak-protesten in de Rif en werd daarvoor meerdere keren gearresteerd. Ze werd in februari 2018 in Al Hoceima tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden veroordeeld.

"Ik ben niet erg gelukkig. Ik heb nog drie kinderen in Marokko. Ik mis ze, ik mis alles in Marokko. Maar het zal uiteindelijk goed komen, door dit besluit van Nederland. Ik zal hier blijven. En ik zal doorgaan met mijn strijd.", vertelde ze aan de media na te hebben vernomen dat haar verzoek was goedgekeurd.

"De situatie in het Rifgebergte is heel erg slecht", zegt Ben Aissa. "Er is geen nieuws waar ik blij van word. Er worden nog altijd mensen gearresteerd. En mensen die hebben gedemonstreerd zitten nog altijd vast.", vervolgde de jonge moeder.

De betrekkingen tussen Marokko en Nederland zijn al jaren gespannen. Marokko beschuldigt Nederland van inmenging in nationale aangelegenheden. Dat Nawal Ben Aissa nu asiel heeft gekregen zal niet helpen om de betrekkingen te verbeteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team