Zoeken

Rotterdamse agenten overgeplaatst om racistische appjes

10 april 2021 - 19:00 - Wereld

©

De agenten van de Rotterdamse politie die in een omstreden appgroep racistische berichtjes deelden met collega’s werden aanvankelijk berispt, maar worden nu toch overgeplaatst uit het basisteam in Delfshaven.

Vijf agenten van de Rotterdamse politie kregen eerder een schriftelijke berisping naar aanleiding van de berichtjes in de appgroep, die ook wel de ’Jan Smit-appgroep’ werd genoemd. Sinds maandag maken ze geen deel meer uit van het basisteam. "De conclusie is dat het beter is als zij aan de slag gaan in een team buiten dit district. Uit alle gesprekken die zijn gevoerd in het district en de ervaringen die de wijkagenten hebben opgehaald in de wijken, blijkt dat het draagvlak voor deze collega’s dusdanig is afgenomen dat vorige week met hen het gesprek is aangegaan over de mogelijkheid van een verplaatsing", aldus de politie.

NRC berichtte in juli over de racistische berichtjes van de agenten. Ze maakten burgers onder meer uit voor "kutafrikanen" en "pauperallochtonen". Het OM vervolgde hen niet omdat de uitlatingen in een besloten WhatsApp-groep plaatsvonden. Onlangs bracht NRC Handelsblad naar buiten dat er in de appgroep na de moord op de 16-jarige Hümeyra ook discriminerende berichten verzonden werden.

In de gemeenteraad van Rotterdam waren de appjes deze week ook onderwerp van gesprek. Burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat de agenten een tweede kans verdienen, maar Denk en Nida zijn het hier niet mee eens. Stephan van Baarle, fractievoorzitter van Denk, vindt dat Aboutaleb door dit standpunt het vertrouwen van veel Rotterdammers in de burgemeester aantast. De twee partijen dienden een motie van afkeuring in tegen burgemeester Aboutaleb, maar die motie kreeg geen steun van andere partijen. Een meerderheid in de gemeenteraad wil een onafhankelijke commissie om de politie te adviseren over klachten met betrekking tot discriminatie en racisme en de manier waarop ze tot sancties komen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team