10 mei 2022 - 11:40 - Wereld
De 49-jarige Said Razzouki, die wordt beschouwd als de ‘rechterhand’ van Ridouan Taghi, stond maandag centraal in de liquidatiezaak Marengo. Maar bij de start van de zitting gaf hij meteen al aan dat hij het te vroeg vindt om vragen te beantwoorden. Hij is pas in december in Nederland aangekomen en heeft zijn dossier nog niet gelezen.
Razzouki werd na een internationaal opsporingsverzoek in februari 2020 opgepakt in Colombia, maar kon pas in december vorig jaar uitgeleverd worden aan Nederland. Het strafproces Marengo was inmiddels zo’n jaar lang aan de gang. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij de rechterhand van Taghi is en verdenkt hem onder andere van betrokkenheid bij meerdere moorden, schrijft het AD.
Lees ook: Saïd Razzouki op Marengo-proces: "Ik heb geen belang om iets te zeggen"
Toen de rechter maandag vroeg of Razzouki van plan was om vragen te beantwoorden, antwoordde hij dat dit niet mogelijk is zonder zijn dossier te hebben gelezen. "Je moet eerst even lezen wat er is. En dat is niet gelukt." De rechtbank besloot daarom om hem de delen van het dossier voor te houden die zij van belang acht. Advocaat Robert van ’t Land deed nog een vergeefse poging om de behandeling van de zaak tegen Razzouki uit te stellen. "Een inhoudelijke behandeling nu kan niet. Het is te vroeg. We hebben eerder aangegeven negen maanden nodig te hebben. Die planning is onveranderd gebleven," aldus Van ‘t Land.
Lees ook: Saïd Razzouki wil strafzaak afsplitsen van Marengo-proces
Razzouki’s huidige advocaten, Mark Dunsbergen en Robert van ’t Land, kregen het enorme dossier pas aan het eind van 2021 en zijn zich nog aan het inlezen. Het dossier bestaat uit tienduizenden pagina’s en honderdduizenden ontgrendelde geheime berichten. Daarnaast maken de strenge regels in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught de voorbereiding van het proces extra ingewikkeld, zeggen de advocaten.
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie
Imam Alkmaar ontslagen na Israël-trip