Zoeken

Ramadan tijdens zomervakantie, zegen of hinder?

19 juli 2012 - 20:48 - Marokko

©

Dit jaar valt de Ramadan midden in de zomervakantie. Voor sommigen is dit een zegen, omdat ze in de kalmte zullen kunnen vasten. Anderen zien het aan als een hinder, omdat het hen berooft van gewoonlijke vakantieactiviteiten.

Geen alcohol, verlaten stranden en gesloten restaurants, een niet al te vrolijk beeld voor jonge vakantiegangers in Marokko.

Zakaria, verslaggever: "Het stoort mij in de zin dat je niet veel kan doen: naar het strand gaan is moeilijk, het is ingewikkeld voor diegenen die willen ontspannen, er is geen animatie, alles is gesloten". Daarom heeft Zakaria ervoor gekozen zijn vakantie voor de Ramadan te nemen.

Yousef, verantwoordelijke van een adviesbureau in Casablanca, vindt het moeilijk om Ramadan en zomervakantie te combineren omdat "de mensen sociaal gefrustreerd zijn. Religieus gezien, is er in de afgelopen jaren ook minder tolerantie ten opzichte van de mensen die niet vasten". Ook economisch gezien is Ramadan geen zegen. Zijn bedrijf verliest "80% omzet tijdens de Ramadan".

Als het Zakaria en Youssef niet uitkomt dat Ramadan en vakantie samenvallen, is dat niet het geval voor Mounim, web designer. Hij ziet het eerder als een kans om meer van zijn vakantie te genieten.

"Het deert me niet want ik kan het land doorreizen met mijn familie, omdat hotels hun prijzen dalen. Het is ook heel moeilijk wanneer je tijdens de laatste 10 dagen van Ramadan moet werken en tot laat in de nacht de moskee bezoekt. Dit jaar kunnen we deze religieuze plicht zonder zorgen uitvoeren".

Net als Mounim, komt het voor Mouna, salesmanager, goed uit dat Ramadan en vakantie samenvallen. "Het kan me niet schelen dat Ramadan samenvalt met de vakantie. Ik ben blij omdat ik voor het eerst Ramadan thuis kan doorbrengen".

Zegen of niet, iedereen is het er over eens dat Ramadan in de eerste plaats een periode gewijd aan spiritualiteit is.

Bladna.nl